Zelení odmítají kroky ministra Hermana v kauze Transgas

24.11.2017 9:46

Vyjádření k zastavení přezkumného řízení o neprohlášení Transgasu za památku

Zelení odmítají kroky ministra Hermana v kauze Transgas
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Ministr Herman v předvečer oslav 17. listopadu zastavil přezkumné řízení o neprohlášení Transgasu za památku, čímž fakticky umožnil demolici této jedinečné stavby. Prohlášení této brutalistní stavby za památku přitom doporučila nejen komise Národního památkového ústavu a Ministerstvo kultury, ale například také mezinárodní památková organizace Docomomo International.

„Ministr kultury Herman přesto, že odstupuje, podepsal nad Transgasem rozsudek smrti, proti doporučení vlastních expertů a naléhání odborné veřejnosti, a to zřejmě pod nátlakem developera. Mohl horký kaštan ponechat v klidu nastupujícímu ministrovi. Ale sliby se musí plnit. Tedy ne ty sliby, že bude na úřadě zastupovat zájem veřejnosti,“ říká sochař, pedagog a člen Zelených Pavel Karous.

„Kvůli ministru Hermanovi byl už zbořen historický dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí, aby ustoupil modernímu – a pro developera velmi lukrativnímu – nákupnímu centru. Transgas je jen jednou z několika podobných kauz, v nichž se projevuje destruktivní vliv ministra kultury, tedy člověka, který by měl být nejvýše postaveným ochráncem našeho kulturního dědictví,“ říká Martin Koláček, vedoucí Kulturní a mediální odborné sekce Strany zelených.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.