Zelení podpoří nenásilnou blokádu neonacistů v Ústí nad Labem

30.04.2014 15:38

Přední kandidáti i podporovatelé Strany zelených (SZ) se zúčastní čtvrteční nenásilné blokády pochodu neonacistů v Ústí nad Labem. Na výročí deseti let od vstupu ČR do EU chtějí upozornit na alarmující nárůst extremistických tendencí ve společnosti, který proniká až do nejvyšších pater české i evropské politiky.

Zelení podpoří nenásilnou blokádu neonacistů v Ústí nad Labem
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Neonacisté se po fiasku jejich předchozích pochodů v Praze a Brně rozhodli zneužít sociální problémy severních Čech a pochod přesunuli do Ústí nad Labem, kde očekávají vydatnou podporu neonacistů z Německa. Tam na ně však bude čekat nenásilná blokáda složená ze zástupců mnoha organizací i aktivních občanů, které se mj. zúčastní i předseda zelených Ondřej Liška a další kandidáti a kandidátky zelených do Evropského parlamentu.

“Zelení vyzývají všechny, kteří mohou prvního května přijet do Ústí, aby se k blokádě připojili a dali tak jasný signál, že nestrpí šíření rasistických a xenofobních nálad ve společnosti. V mnoha státech EU mohou v nadcházejících volbách posílit extremisté, kteří se neštítí otevřeně podporovat novodobé diktátory v zemích za hranicemi Unie ve snaze zničit projekt sjednocené Evropy. Je úkolem všech demokraticky smýšlejících lidí se této hrozbě postavit,” uvádí Ondřej Liška, předseda zelených.

Největším rizikem ČR přitom není přítomnost několika stovek neonacistů, jako spíše stále větší lhostejnost parlamentních politických stran vůči nenávistným pochodům a radikalizace většinové společnosti v místech sociálního napětí. Špičky veřejného života problém v podstatě přehlížejí a někteří se z něj snaží dokonce těžit a konflikty eskalovat. Příkladem za všechny může být strana Tomia Okamury. Ta navzdory svému názvu popírá všeobecně sdílené demokratické zásady.

“Okamura se rozhodl hrát xenofobní kartu otevřeně. Plakát jeho strany, na kterém bílé ovce vyhání černou ze svého stáda, je útokem na nejnižší lidské pudy, a nezadá si v ničem s nacistickou propagandou. Stejný motiv používají neonacisté a extremisté po celé Evropě. Muslimskou komunitu pak Okamura na principu kolektivní viny škatulkuje jako náboženské fanatiky. Zelení jsou přesvědčeni, že se Evropa může a musí stát kontinentem otevřeným navenek, připraveným přijmout bez předsudků každého, kdo chce žít důstojný život,” uvádí Šádí Shanaáh, kandidát zelených do EP.

Pomyslná hradba, kterou se Evropa stále více obklopuje, má jen za poslední dvě desetiletí na svědomí na 20 000 lidských životů. Uprchlíci z afrických zemí či Sýrie umírají každý den u evropských břehů, přehlíženi a bez pomoci. Vzrůstající xenofobní tendence hrozí současnou situaci ještě zhoršit a popřít tak hodnoty otevřenosti, tolerance a solidarity, na kterých je celá sjednocená Evropa vybudována. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.