Zelení podporují společnou azylovou politiku EU

14.09.2015 18:43

Evropský parlament minulý čtvrtek velkou většinou schválil rezoluci volající po přijetí závazných evropských opatření pro řešení uprchlické situace. O dalším postupu rozhodnou ministři vnitra EU na dnešním jednání.

Zelení podporují společnou azylovou politiku EU
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Podle zelených je odmítavá pozice České republiky k přerozdělování žadatelů o azyl neudržitelná a požadují zřízení zvláštního Úřadu pro azylovou a integrační politiku.

„Je na čase, aby se česká vláda přestala zbaběle skrývat za hraničními zeměmi EU. Nyní nastal čas, kdy musíme být solidární pro změnu my. A to jak s ostatními zeměmi EU, tak s lidmi hledající bezpečí. Pokud se nemá schengenský prostor rozpadnout, musí se vytvořit skutečně společná azylová a migrační politika. A ta bude v nějaké formě založená na sdílení úspěšných žadatelů o azyl,“  uvádí Šádí Shanaáh,  odborník SZ na zahraniční politiku.

„Česko v nedávné minulosti při přijímání jugoslávských či barmských uprchlíků dokázalo, že má potřebné kapacity a schopnost lidem v ohrožení pomáhat. I tentokrát může bez obav a velkých nákladů nabídnout ochranu alespoň několika tisícům válčených uprchlíků ročně. Přerozdělení žadatelů o azyl na základě možností přijímacích států EU a potřeb uprchlíků je spravedlivým řešením pro všechny,“ uvádí Jana Drápalová, předsedkyně zelených.

Zelení se domnívají, že řešení současné situace musí být složeno z krátkodobých a dlouhodobých opatření. Krátkodobá mají za cíl především zamezit zbytečným lidským tragédiím a ulehčit hraničním státům EU. Do těchto opatření spadají: vytvoření bezpečných cest pro žadatele o azyl; přerozdělení uprchlíků s ohledem na kapacity států EU a jazykové či příbuzenské okolnosti azylantů; finanční a technická pomoc hraničním státům EU; spuštění záchranných operací ve Středozemním moři.

Dlouhodobá opatření by se měla zabývat příčinami vzrůstajícího počtu uprchlíků: EU by měla vyvinout mnohem větší diplomatický tlak na ukončení konfliktů v Sýrii a Libyi; reforma azylové a migrační politiky by měla vyústit v jednotné azylové řízení nevázané na teritorium udělující země (tzn. azyl můžou udělit úředníci v Itálii, ale uprchlík může být na základě klíče přijat v jiné zemi) a v usnadnění legální ekonomické migrace do EU s důrazem na cirkulaci pracovníků; EU by se měla významněji ekonomicky, rozvojově a politicky angažovat ve svém sousedství s cílem podpořit vznik stabilních a prosperujících států; v neposlední řadě by měla EU vyvinout větší aktivitu v utváření takového mezinárodního řádu, který by přispěl ke snížení ostatních zdrojů napětí a nestability ve světě.

Opatření musí být doprovázena promyšlenou a účinnou integrační politikou. Jedině tak se přijatí uprchlíci budou moci plnohodnotně začlenit do společnosti. Součástí takových opatření je přístup na pracovní trh a možnost podnikat i v průběhu azylového řízení, podpora jazykových a dalších kompetencí, pomoc s bydlením, dostupná právní i sociální ochrana za stejných podmínek jako u státních občanů nebo kultivace pozitivní atmosféry ve společnosti. Jelikož integrační politika je zásadní pojistkou proti případným problémům spojených s imigrací, je nutné jí věnovat větší pozornost. Z toho důvodu zelení požadují zřízení zvláštního Úřadu pro azylovou a integrační politiku, podobného tomu, který funguje v Německu.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.