Zelení se připojí 5. 2. k akci proti prolomení limitů

05.02.2015 5:27

Strana zelených se ve čtvrtek připojí k celorepublikové kampani s názvem Limity jsme my, která podpoří obyvatele Horního Jiřetína v boji proti prolomení těžebních limitů. Akce, kterou pořádá Platforma pro komunitní energii, zároveň připomene památku obcí, které byly v minulosti těžbou uhlí zničeny.

Zelení se připojí 5. 2. k akci proti prolomení limitů
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

V Brně se od 18:00 chystá několikahodinové bdění se zapalováním svíček za zničené obce před Místodržitelským palácem na Moravském náměstí. Ve stejnou dobu se chystá shromáždění také na Palackého náměstí v Praze. V družstevní kavárně ROH na Žižkově se bude promítat film Most včera a zítra, centrem Plzně půjde smuteční průvod, ve Vsetíně budou podepisovat obří pohlednici pro ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), který prolomení limitů prosazuje, a v Ostravě je naplánován noční výstup na haldu Ema.

K dalším akcím se zájemci mohou připojit také v Olomouci, Pardubicích, Litvínově, Mostu, Jihlavě a jinde po republice.

Více informací na Facebooku: Limity jsme my

„Limity těžby byly prvním polistopadovým procitnutím rodící se české demokracie a zachránily severní Čechy před devastací. Pokud Sobotka s Babišem přistoupí na prolomení limitů, naváží tak na destruktivní politiku normalizačních komunistů z osmdesátých let,“ uvádí Petr Štěpánek, 1. místopředseda Strany zelených a starosta Prahy 4, který se ke čtvrteční akci v hlavním městě připojí.

“O podobě energetiky v této zemi se nerozhoduje jen v severních Čechách. Týká se to nás všech. Brněnskou akcí chceme vzkázat, že nesouhlasíme, aby pouze kvůli ziskům několika uhlobaronů byli vyháněni lidé ze svých domovů a krajina byla převrácena naruby povrchovou těžbou,” poznamenal Martin Ander, člen předsednictva Strany zelených a náměstek brněnského primátora, který svou účastí podpoří shromáždění v Brně.

„V rámci pouličních akcí chceme poukázat na absurditu prolamování limitů v situaci, kdy Česko patří mezi největší exportéry energie v Evropě a kdy vyspělé země už dlouho sázejí na zcela jiné zdroje energie než uhlí. Likvidace Horního Jiřetína či jakékoli jiné obce je pro nás nepřijatelná a absurdní, proto chceme ministru Mládkovi adresovat výzvu dovedenou ještě dál - Zbouráte-li Horní Jiřetín, zbourejte i naše města, protože je to stejně nesmyslné,“ vysvětluje smysl zítřejších akcí Michal Berg, člen předsednictva Strany zelených, který spoluorganizuje akci ve Vsetíně.

Další informace na http://www.zeleni.cz/limity/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…