Zelení se připojují ke kampani proti kybernásilí

15.02.2014 18:41

Strana zelených (SZ) se připojuje k celosvětové kampani One Billion Rising, jejímž cílem je poukázat na násilí páchané na ženách a dívkách a odsoudit jej jako nepřijatelné.

Zelení se připojují ke kampani proti kybernásilí
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Letošní ročník kampaně se zaměřuje na problém násilí páchaného prostřednictvím informačních a komunikačních technologií, jehož výskyt narůstá a jehož terčem jsou ve zvýšené míře právě ženy a dívky.

Pronásledování prostřednictvím emailů, mobilních telefonů či příspěvků na blozích a sociálních sítích, zveřejňování lživých a urážlivých informací nebo informací s nenávistným obsahem, vyhrožování. To vše jsou praktiky agresorů, jimž v kyberprostoru čelí oběti domácího a sexuálního násilí, organizace bojující za práva žen a jejich členky a členové i osoby v dalších pomáhajících profesích.

„Anonymní kyberprostor poskytuje násilníkům možnost utajit svoji identitu a dává jim příležitost rychle a ve velkém rozsahu šířit pomluvy a urážky o postižených, čímž se výrazně zvyšuje intenzita a dopad jejich útoků,” uvedla Lucia Zachariášová, expertka zelených na rovné příležitosti.

Strana zelených tyto útoky odsuzuje, vyjadřuje podporu osobám, které kybernásilí zažily. Zelení vítají aktivity, jejichž cílem je upozornit na tento negativní společenský fenomén a rozproudit doposud nepříliš rozvinutou společenskou diskusi o něm. Je proto třeba se důsledně vymezit proti tzv. hate speech, tedy slovním útokům z nenávisti, a to i těm páchaným prostřednictvím internetu. Zároveň je třeba posílit prevenci a osvětu v oblasti používání internetu a bezpečného chování na něm. V neposlední řadě se Strana zelených domnívá, že je důležité podpořit výzkum v této oblasti, neboť jedním ze zásadních problémů je také to, že v České republice neexistují data, která by páchání násilí v kyberprostoru přesněji mapovala.

„Zelení se připojují k českým ženským organizacím, které dnes vyjadřují nesouhlas s násilím na ženách nejen v kyberprostoru. Tento celospolečenský problém je nezbytné se vší vážností a velmi intenzivně řešit,” dodal předseda zelených Ondřej Liška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

15:14 Pekarová Adamová (TOP 09): Rozšíření rodiny unijních demokracií je naší strategickou nutností

Předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem ve…