Zelení upozorňují na úbytek biodiverzity, vyzývají MŽP k akci

22.10.2014 5:29

Úbytek biologické rozmanitosti zapříčiněný působením člověka pokračuje alarmujícím tempem. Zelení při příležitosti konference k biodiverzitě v Koreji požadují poskytnutí podpory rozvojovým státům a zároveň upozorňují na zhoršující se situaci v ČR.

Zelení upozorňují na úbytek biodiverzity, vyzývají MŽP k akci
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Odhaduje se, že druhy fauny a flóry mizí z planety 1000krát až 10.000krát rychleji než je přirozené tempo obnovy. Biodiverzita je přitom jedním ze základních předpokladů fungování ekosystémů, které zajišťují lidstvu nepostradatelné služby. Již z toho důvodu by zelení uvítali účast ministra životního prostředí ČR na setkání členů Úmluvy o biologické rozmanitosti (CBD), která právě probíhá v jihokorejském Pchjongčchangu. Podle informací MŽP však ministr nakonec svou cestu zrušil.

“SZ spatřuje v této globální úmluvě jeden z nejdůležitějších mezinárodních nástrojů ochrany biodiverzity a podporuje proto zastoupení ČR na nejvyšší vládní úrovni. Zelení jsou přesvědčení, že při naplňování cílů stanovených CBD musí jít vyspělé státy, které spotřebovávají většinu světového přírodního bohatství, příkladem. Rozvojové státy potřebují jejich podporu,” uvádí Ondřej Mirovský, odborník zelených na životní prostředí.

V této souvislosti zelení vyzývají k odpovídající mobilizaci zdrojů, jak od  rozvinutých států, tak ze strany rychle se rozvíjejících ekonomik. Za zásadní považuje SZ, s ohledem na úzkou provázanost biodiverzity a socioekonomického rozvoje, také důraz na dobré vládnutí a vládu práva. Jen při naplnění těchto požadavků lze dosáhnout efektivního využívání prostředků poskytovaných v rámci zahraniční rozvojové spolupráce ČR, ale i EU. S ohledem na rapidně se zhoršující stav na globální úrovni je znepokojující také situace v ČR. Zelení dlouhodobě poukazují na nepříznivé dopady fragmentace krajiny způsobené zábory a zástavbou zemědělského půdního fondu. Dochází zde nejen k ztrátě přirozeného prostředí rostlin a živočichů, ale také narušování významných funkcí krajiny, mezi které patří např. retenční schopnost krajiny a tím bránění povodním způsobujícím škody v řádech stovek miliard korun.

Zelení proto vyzývají Ministerstvo životního prostředí, aby v procesu revize Strategie ochrany biologické rozmanitosti ČR (2005) na léta 2015-25 promítlo na národní úroveň mezinárodní závazky a usilovalo o co možná největší začleňování principů ochrany biologické rozmanitosti do ostatních sektorových politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu