Zelení vítají návrh zákona o místním referendu

06.10.2014 17:40

Již zítra - 7. října končí lhůta pro připomínkování návrhu zákona o obecném referendu, který na vládě předložil ministr Jiří Dienstbier. Strana zelených (SZ) zakotvení tohoto zásadního nástroje přímé demokracie dlouhodobě podporuje.

Zelení vítají návrh zákona o místním referendu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Upozorňuje ale, že předložené znění je bezzubé a odsouvá možnost konání závazného celostátního referenda do roviny teoretických úvah.

Návrh zákona o obecném referendu, který předpokládá i naše Ústava, přichází v době, kdy se řada občanů chystá souběžně s komunálními volbami přímo
hlasovat o zásadních otázkách správy jejich měst a obcí. Místní referenda však neprobíhají všude hladce.

“Radnice na nárůst občanské aktivizace ve formě pořádání lokálních plebiscitů reagují vesměs obstrukcemi vedenými snahou konání místních referend zamezit nebo alespoň způsobit nedostatečnou voličskou účast. Zelení, kteří jsou obvykle v čele občanských iniciativ, se ale neváhají obracet na soudy a tyto spory vyhrávají. Obecné referendum by se mělo tím spíše stát skutečně živým nástrojem v rukou občanů,” připomíná Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Dienstbierův návrh je problematický v mnoha ohledech. Na prvním místě předpokládá nutnost nasbírat 250 000 podpisů občanů pod návrh na konání referenda, tj. téměř 3 % všech občanů s právem volit. V osmimilionovém Švýcarsku přitom dostačuje 50 000 podpisů. Zelení nabízejí úplně jiný přístup a navrhují řadu konkrétních změn.

“Namísto konkrétních čísel navrhujeme, aby se po vzoru Kalifornie zavedl dynamicky se měnící počet potřebných podpisů, který bude vycházet z počtu občanů, kteří se zúčastnili posledních místně příslušných voleb. Tedy u celostátního referenda voleb do Poslanecké sněmovny, u krajského referenda
krajských voleb, u místního referenda komunálních voleb v dané obci či městě,” uvádí Michal Berg, člen předsednictva zelených.

Zelení také požadují, aby se občané mohli k výzvě na vyvolání referenda připojit elektronicky, bez nutnosti podpisu listinných archů. V neposlední řadě navrhují zelení, aby rozhodnutí v referendu bylo platné a závazné při jakékoli účasti, podobně jako je tomu u klasických voleb.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…