Zelení vítají rozhodnutí vlády v otázce zařazení kaňonu Labe do soustavy Natura 2000

02.05.2016 19:40

Krajská organizace Strany zelených v Ústeckém kraji vítá rozhodnutí vlády v otázce zařazení kaňonu Labe (lokalita Porta Bohemica) do soustavy chráněných území Natura 2000. Bohatství dolního toku Labe leží podle zelených v unikátní přírodě, nikoli ve vodní cestě s parametry, kterých není možné dosáhnout.

Zelení vítají rozhodnutí vlády v otázce zařazení kaňonu Labe do soustavy Natura 2000
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Podléhat snahám o splavnění Labe výstavbou jezu považujeme v době, kdy vody v řece ubývá, za vysoce nezodpovědné, proto vítáme rozhodnutí, které vláda dnes učinila,“ říká krajský předseda Strany zelených Jiří Škoda.

K současnému projektu výstavby plavebního stupně Děčín vznesli zelení celou řadu připomínek. Tou nejzásadnější je fakt, že ani napotřetí není dokumentace kompletní a některé varianty nebyly posouzeny tak, jak požadovalo ministerstvo životního prostředí. Výhrady znějí i z Německa.

„Negativní dopady na přírodu v souvislosti s výstavbou plavebního stupně v žádném případě nebyly posouzeny v dostatečné míře. Proto by dokumentace mohla být úspěšně napadnuta soudní cestou již jen z formálních důvodů,“ říká Wolfram Günther, mluvčí pro otázky životního prostředí frakce BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN v Saském zemském sněmu, a pokračuje: „Celoroční lodní doprava hromadných nákladů po Labi je a do budoucna zůstane výběhovým modelem. Základním problémem spolehlivé splavnosti jsou extrémní nízké stavy vody. Počet dnů s nízkým stavem vody v Labi v posledních letech trvale rostl. V roce 2015 se objem lodní dopravy na Labi propadl na historické minimum. A na tom se nic nezmění. Klimatické změny tento problém v budoucnu dále prohloubí.“

„Chybějící vodu si nemůžeme dostavět ani nabagrovat. Labe není pro spolehlivou a rentabilní vodní cestu vhodné,“ dodává Jiří Škoda.

O tématu se chystají Zelení komunikovat i s veřejností. Na 11. června chystají cyklojízdu, jejíž trasa povede právě na březích Labe ohrožených stavbou plavebního stupně. „Chceme dát lidem možnost setkat se se zástupci Strany zelených z obou stran hranice, diskutovat s místními politiky i projet se krásnou polabskou krajinou,“ říká předsedkyně Strany zelených na Děčínsku Monika Krajčovičová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…