Zelení vyzývají výrobce: Nahraďte palmový olej lokálními surovinami

01.02.2017 22:34

Zelení podporují Den bez palmového oleje, který se koná 1. února. Smyslem této akce je upozornit výrobce, že tuzemští spotřebitelé o palmový olej v potravinách nestojí. Zároveň umožňuje každému si uvědomit, kde všude se s palmovým olejem setkáváme.

Zelení vyzývají výrobce: Nahraďte palmový olej lokálními surovinami
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Podle loňského průzkumu společnosti Median pro ČRo nenakupuje potraviny s palmovým olejem až třetina Čechů. S palmovým olejem se totiž pojí množství ekologických, sociálních i zdravotních problémů. Jeho jediná výhoda je, že je levný.

Narazit na palmový olej lze na každém kroku - v potravinách, drogerii i dopravě. Setkáme se s ním v jídle, především ve vysoce průmyslově upravených produktech, jako jsou polotovary, sladkosti, keksy a čipsy, dále v mycí i dekorativní kosmetice, drogerii, svíčkách, krmivech pro hospodářská zvířata i domácí mazlíčky či v biopalivech.

“Současná intenzivní produkce palmového oleje není dlouhodobě udržitelná. Jeho přílišná konzumace navíc neblaze působí na naše zdraví, kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin zvyšuje riziko aterosklerózy a srdečně cévních onemocnění,” komentoval to lékař Jan Trnka, člen týmu Zelených pro stínování vlády v oblasti zdravotnictví.

“Nemá smysl čekat, až na varovné zprávy o palmovém oleji zareaguje vláda nebo EU. Je s ním spojeno příliš mnoho rizik. Můžeme na prodejce a výrobce zatlačit zespoda, skrze občanské aktivity. Má to smysl, ať už nám leží na srdci spíš vlastní zdraví nebo záchrana cenných ekosystémů, tedy tropických deštných lesů. Pěstování palmy olejné totiž způsobuje jejich masivní devastaci,” dodal Ondřej Mirovský, předseda Zelených v Praze a předseda spolku Bez palmáku, který je součástí Koalice proti palmovému oleji. 

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…