Zelinka (SZ): ČR může být zemí bez stálé armády

22.10.2015 14:12

Podle mne nejlepší, co můžeme my i další země světa učinit pro bezpečnost a stabilitu, je zrušit armádu, rozpustit vojska, recyklovat zbraně a zaujmout čistě mírovou politiku.

Zelinka (SZ): ČR může být zemí bez stálé armády
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Malá a klidná země jako Česká republika, a navíc součást evropského celku, nepotřebuje vydržovat velké a nákladné vojsko. Vzhledem k tomu, že nemá nepřátele, nemusí se obávat napadení. Pokud bude zemí bez vojska, nebude nikdy pro nikoho představovat potenciální hrozbu. Ušetřené miliardy může použít na jiné, prospěšnější věci.

Zní to jako utopie? Vůbec ne. Tímto způsobem již mnoho let fungují některé státy světa. A jsou něčím nebo někým ohrožené? Naprosto ne. Představa, že odzbrojená země bude okamžitě napadena a obsazena jinými, je zcela nepodložená.

Jedním ze států, které nemají žádné vojsko, je Kostarika. Tato středoamerická země takto existuje již od roku 1948 a na rozdíl od mnoha jiných států nezažila za celou dobu od tohoto data žádný konflikt.

Panama ústavním zákonem zrušila své stálé vojsko v roce 1990. Po desetiletích bojů, převratů a invazí v této zemi tímto krokem zahájila éru klidu, která trvá dodnes. Pro latinskoamerické země, tradičně často zmítané občanskými boji a vojenskými převraty, by mohla být dobrým příkladem a ukázkou toho, jak se ze začarovaného kruhu násilí dostat na lepší, mírovější cestu.

Z evropských zemí nemá armádu Island, ačkoliv je přitom členem NATO. V roce 2006 navíc zrušil jedinou americkou základnu na svém území. Přesto (nebo možná proto) je zemí úspěšnou, bohatou, a známou jako jedna z nejmírumilovnějších zemí na světě.

Z nám blízkých zemí to jsou pak dále např. Monako nebo Lichtenštejnsko. Celkem je jich okolo deseti, které se vzdaly nebo nikdy neměly vojsko.

Tyto jmenované země mají obecně nízkou kriminalitu a jsou vnímány jako vyspělé a bezpečné. Bezpečnost všech těchto zemí zajišťuje policie, bezpečnostní služba, příp. někde pohraniční či pobřežní stráž, což se zkušeností ukazuje jako dostačující.

Nejsou účastníci válek a bojů naopak země, které se orientují na zbrojení, preferují agresivní politiku, vydržují početná vojska, která modernizují a rozšiřují? Ponechám na úvaze čtenářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce