Zelinka (SZ): Jaderné zbraně jsou stále hrozbou

09.04.2015 10:07

Studená válka dávno skončila, strašlivý relikt oné doby - 10 000 dosud aktivních hlavic však stále zůstává nad našimi hlavami jako Damoklův meč, jako trvalá hrozba naší existence.

Zelinka (SZ): Jaderné zbraně jsou stále hrozbou
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Stále, i v 21. století, nás jaderné zbraně drží jako rukojmí v zajetí strachu.

Proč ještě nebyly odstraněny? Jak je možné, že v dnešní civilizované době ještě někdo sází na jaderné zastrašování a vydírání hrozbou totální anihilace? Není takové uvažování nelidské? Potřebujeme ještě něco takového?

Naši nejlepší politici a dobře placení odborníci se v Bruselu hádají o to, jaký tvar mají mít žárovky, a snížení dávek o stovku vyvolává bouřlivé protesty nespokojenosti. Ale to, že jsou na nás denodenně namířeny tisíce raket s atomovými hlavicemi, nás nezajímá? K čemu vám budou vaše elegantně stočené žárovky a o pár stovek navýšené platy, když vaše města a vaše blízké roztaví oheň a štěpné záření? Opravdu nám, zdá se, nevadí, že nějací cizí lidé rozhodují o našich životech nebo bezživotí?

Nechtěl bych být svědkem prvních atomových výbuchů v 21. století a nikomu bych nepřál jejich následky. Potřebujeme čekat až na výhružky teroristů, abychom si uvědomili svou nevalnou pozici uprostřed bitevního pole; abychom se probrali z letargie, a aby nás donutily uvědomit si nebezpečí, do kterého jsme se sami svým přičiněním vehnali?

Zaměřme naši pozornost a diplomatické úsilí na vyřešení tohoto a dalších skutečně důležitých a neodkladných problémů, zapojme naši reprezentaci a politické prostředky, využijme členství v mezinárodních institucích správným způsobem a pomožme dosáhnout trvalého míru a bezpečí pro všechny lidi.

Stávající arsenály jaderných zbraní jsou závažnou hrozbou, které je potřeba věnovat prvořadou pozornost. Existence jaderných zbraní je v přímém rozporu se životem na této planetě, a proto je nezbytně nutné usilovat o jejich úplné odstranění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL