Zelinka (SZ): Ztrácíme Prahu? Stále větší část patří cizincům

12.06.2016 19:09

Centrum Prahy se podobá spíše velkému nákupnímu středisku v západním střihu. Není divu, když vlastníci a nájemci většiny nemovitostí jsou cizinci - Italové, Rusové, Němci, finanční spekulanti a mafie. Zůstalo ještě něco z původní staré Prahy?

Zelinka (SZ): Ztrácíme Prahu? Stále větší část patří cizincům
Foto: zeleni.cz
Popisek: Ladislav Zelinka (SZ)

Snad akorát fasády domů. Vnitřky se změnily v kanceláře zahraničních firem a noční kluby, podloubí v obchody se suvenýry, restaurace jsou jen pro bohatou zahraniční klientelu. Původní obyvatelé, pokud ještě nějací zbyli, se pomalu odstěhovávají ven z centra nebo i z celé Prahy, kde je levnější bydlení. Střed města tedy postihuje to, co mnohá další města ve světě.

Pokud se ale centrum Prahy stane pouze úřednickým městem a atrakcí pro bohaté cizince, bude to smutný osud. Vývoj tomu však napovídá. Půjde ještě něco zachránit? S každým prodaným domem to bude jen těžší.

Byznysmeni ze Západu i Východu ve velkém skupují naše nemovitosti, a tak dnes např. údajně jen asi polovina Václavského náměstí patří českým vlastníkům. Podobné je to v ostatních částech městského centra. Může za to velký finanční kapitál (z jakých ale pochází zdrojů?) a kupní síla zájemců o nemovitosti, rostoucí počet cizinců v ČR obecně, ale i ochota nás prodávat náš vlastní majetek.

Prahu skupují a obsazují cizinci

Rozlišit podnikatele od mafie je přitom často těžké, zvlášť, když se jedná o méně známé cizince a zahraniční skupiny s nejasnými vazbami.

Nedivme se, když centrum města vypadá tak, jak vypadá, když jej dáváme do takových rukou, do jakých jej dáváme. Ještě před pár desítkami let centrum Prahy sloužilo lidem, tak jako jiné čtvrti. O tom komu slouží dnes, myslím, není třeba dlouze diskutovat.

Prahu jednoduše shrnuto skupují a obsazují cizinci - tedy alespoň to, co má hodnotu - a přetvářejí si ji ke svému obrazu a ke svým potřebám. Jde jim o finanční zájmy, a zajímá je komerční využití. Zisky ale nejsou naše, ani prospěch z toho celého nepříliš vkusného byznysu není nikoho z nás. My akorát ztrácíme, ztrácíme naše město před očima.

Nebo to vidíte jinak? Jaký je váš názor?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…