Zeman: Boj proti terorismu je bojem dlouhodobým, možná trvalým

16.09.2013 17:49

Projev prezidenta republiky při setkaní se studenty Vojenské střední školy a Vyšší odborné školy Ministerstva obrany.

Zeman: Boj proti terorismu je bojem dlouhodobým, možná trvalým
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dobrý den dámy a pánové,

smyslem našeho setkání je právě exkurse. Dovolte mi proto, abych byl velmi stručný a začal jedním citátem: „Proč máme bojovat za zemi, kterou vůbec neznáme?“. Dalo by se říci, že tento citát pronesl český publicista v roce 2012, když se jednalo o akci v Afghánistánu. Není tomu tak. Tento citát je daleko starší, jeho autorem je bývalý britský premiér Neville Chamberlain a byl pronesen v září 1938, před uzavřením Mnichovské dohody.

Některé historické situace se opakují. Jsou pacifisté, kteří říkají, že naše armáda má být bojeschopná, že nemáme vysílat žádné zahraniční mise, a protože nám, díky bohu, nehrozí nebezpečí útoku od našich sousedů, tak vlastně zbývá jedna jediná role naší armády a to je role integrovaného záchranného systému.

Nechci tuto roli naprosto podceňovat, ale chci Vám říci, že boj proti terorismu je bojem dlouhodobým, možná trvalým, že je to boj proti světově propojené teroristické síti a je vždy lepší bojovat proti nepříteli tisíce kilometrů od našich hranic, než ho pouštět do bezprostřední blízkosti. Proto zřejmě budu prvním prezidentem, který Afghánistán navštíví, z toho prostého důvodu, že mluvit o boji proti teroristům a nejet do Afghánistánu, je tak trošku protimluv.

Dovolte mi, abych Vám stejně jako pan ministr, popřál hodně zdraví a štěstí. Plně souhlasím z jeho názorem, že každý z Vás má v torně ministerskou hůl, i když to neznamená, že budeme zvyšovat počet ministrů obrany a sám, abych si přál, aby pan ministr zůstal ve své funkci co nejdéle. Nu, a pokud jde o obvyklé přání, abyste se dobře učili, já se k němu naprosto připojuji, pouze bych rád připomněl, že Einstein měl na střední škole trojku z fyziky.

Děkuji Vám za pozornost.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.