Zeman: Jako politika, ale zejména jako člověka, mě velmi přátelské přijetí potěšilo

08.03.2014 17:29

Projev prezidenta republiky na tiskové konferenci k ukončení návštěvy Olomouckého kraje

Zeman: Jako politika, ale zejména jako člověka, mě velmi přátelské přijetí potěšilo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na Horním náměstí v Olomouci

Dobrý den, dámy a pánové,

chtěl bych v úvodu poděkovat panu hejtmanovi a jeho týmu za opravdu skvělou organizaci mého třídenního pobytu v Olomouckém kraji.

Jak již bylo řečeno, jedním z největších problémů tohoto kraje je nezaměstnanost, ale on je to celostátní problém. Dobře víte, že nezaměstnanost vyskočila na 630 000 osob a Olomoucký kraj je třetí kraj, po severní Moravě a severních Čechách, s nejvyšší nezaměstnaností. Je naprosto jasné, že tuto nezaměstnanost může snížit pouze expanze, jak průmyslových, tak stavebních, dopravních nebo zemědělských podniků, rozšíření ziskové výroby s vysokou přidanou hodnotou a většina podniků, které jsem navštívil, vyváží mezi 80 % v jednom případě až 98 % své produkce. To znamená, že je tady omezený domácí trh, že expanze se musí orientovat jak na dosavadní, tak na nové zahraniční trhy.

Řekl jsem již, což bylo některými politiky desinterpretováno, že máme usilovat o spojení otázky lidských práv a exportu takovým způsobem, že při setkání s představiteli režimů, kde nesouhlasíme s porušováním lidských práv, jim tento nesouhlas vyjádříme, ale nikoli tak, že tyto představitele a tyto režimy budeme bojkotovat či na ně uvalovat sankce, protože historická zkušenost a tady jsem vždy uváděl případ Kuby, ukazuje, že když někoho bojkotujete a sankcionujete, tak tím naopak upevňujete buď diktátorské nebo autokratické režimy, protože vytváříte jakýsi mýtus obležené pevnosti a oni se potom mohou samozřejmě vymlouvat na to, že za jejich vnitřní problémy nemohou oni sami, ale že za tyto problémy může vnější blokáda. Konec konců, kdyby tehdejší Československo bylo vystaveno bojkotu a kdyby nedocházelo ke komunikaci a to i s disidenty v tehdejším Československu, tak se obávám, že komunistický režim by přežil ještě několik dalších let.

Chtěl bych říci poslední dvě poznámky - velmi mě potěšilo, že vedoucí představitelé Olomouckého kraje, včetně pana hejtmana, na četných setkáních vyjádřili podporu projektu Dunaj-Odra. Není to samozřejmě můj projekt, je to projekt Karla IV., Františka Josefa I., který to vyjádřil vodocestným zákonem z roku 1901, projekt Tomáše a Jana Baťových a mnoha a mnoha dalších. Já jsem se k tomuto projektu pouze připojil a znovu opakuji, že v případě své realizace by vytvořil po dobu 15 let 60 000 nových pracovních míst.

Poslední poznámka - politik je do jisté míry i herec, nikoli jenom v tom smyslu, že podává herecké výkony, ale především tak, že ho nesmírně těší zaplněná hlediště, ať to jsou zaplněná náměstí nebo zaplněné kulturní či jiné domy. Chtěl bych s velkým potěšením konstatovat, že účast občanů při setkáních, ať již na těchto náměstích nebo v těchto sálech, byla maximální, sály byly zaplněny, náměstí byla plná. Nemohu zapřít, že jako politika, jako prezidenta, ale zejména jako člověka, mě tento zájem a velmi přátelské přijetí občanů Olomouckého kraje nesmírně potěšily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…