Zeman: Je absurdní, aby mzdy v podnikatelském sektoru rostly pomaleji než u úředníků s definitivou

25.09.2015 14:09

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Moravskoslezského kraje

Zeman: Je absurdní, aby mzdy v podnikatelském sektoru rostly pomaleji než u úředníků s definitivou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

pan hejtman už mnohé řekl, a proto mě dovolte, abych ho doplnil v některých částech své návštěvy.

Podotýkám, že všechny části byly pro mě zajímavé. Ať to bylo setkání s krajskými nebo místními zastupiteli, se senátory a poslanci, s podnikateli, s osobnostmi kraje, ale přesto kladu velký důraz na setkání s občany a je mi trochu líto, že někteří politici, když přijedou do kraje, tak právě setkání s občany nebo setkání se zaměstnanci vynechávají. Navštíví pouze vedení podniku, navštíví radnici, ale chci doufat, že je to vysvětleno nedostatkem času a nikoli nedostatkem odvahy. Nepřijdou na náměstí a neposlouchají názory občanů a neodpovídají na jejich dotazy a připomínky. Samozřejmě s jedinou výjimkou a to je předvolební kampaň, kdy na náměstí se podává guláš, čepuje pivo a my, jak může potvrdit pan hejtman, jsme občany nekorumpovali ani gulášem, ani pivem, a přesto přišli v hojnějším počtu, než vloni.

Minulý rekord návštěvnosti byl Havířov, dva a půl tisíce osob, nynější rekord je Frýdek-Místek, tři tisíce osob, pak ještě Třinec, dva tisíce šest set, Jablunkov, dva tisíce, a tak dále. Celkem se se mnou mohlo setkat za ty tři dny včetně zaměstnanců přibližně deset tisíc lidí. Takže se pomalu blížím ke své vysněné metě, kdy každý občan České republiky, který o to bude mít zájem, bude mít možnost se setkat se svým prezidentem.

Mimochodem, chtěl bych oslovit naši milovanou veřejně právní televizi, která v tom Frýdku-Místku informovala, že tam bylo pět set, nikoli tři tisíce, lidí. Kolegové z veřejně právní, vždy objektivní televize, jestli každý číselný údaj dělíte šesti, jako je tomu v případě této návštěvy, obávám se, že Vaše statistické informace jsou drobně zkreslené. Jako důkaz Vám předáme fotografii pořízenou dronem, kdy si můžete ty tři tisíce lidí jednoho po druhém spočítat.

Témata. Samozřejmě, že hlavním tématem dotazů byla migrační krize, ale také jsme mluvili o tom, že zatímco Nečasova vláda valorizovala starobní důchody o čtyřicet pět korun měsíčně, tak jsme dosáhli výrazného pokroku, protože od prvního ledna bude valorizace starobních důchodů čtyřicet korun měsíčně. A nějaká žebračenka tomu příliš nepomůže.

Jediná cesta, jak dosáhnout rychlejšího růstu valorizace starobních důchodů, je, pokud nechcete zvyšovat inflaci, zvýšení průměrných mezd. Já jsem byl velmi zdrženlivý v době, kdy ekonomika byla v recesi, ale nyní, ve shodě se stanoviskem odborů, se domnívám, že by mělo dojít ke zrychlení růstu mezd v tak zvaném podnikatelském sektoru, protože je absurdní, aby mzdy v podnikatelské sektoru rostly pomaleji a měly nižší úroveň než mzdy v sektoru, kde je přece jenom větší riziko propouštění, zatím co úředníci mají často definitivu.

Poslední poznámka z těch návštěv, které jsem absolvoval. Jedna z nich měla zajímavou souvislost s migrační krizí. Byla to právě návštěva v posledním podniku, ve vojenských opravnách, kde vyvíjejí detenční systém na elektronickou ochranu hranic. Myslím si, že za předpokladu, že migrační vlna bude, bohužel, pokračovat a dokonce i zesilovat, mají tyto opravny dlouhodobý perspektivní výrobní program.

To je úvodem vše. Děkuji Vám za Vaši ctěnou pozornost, zejména objektivní veřejně právní České televizi, která tuto tiskovou konferenci přenáší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi