Zeman: Jsem přesvědčen, sankce budou rusko-ukrajinský konflikt konflikt eskalovat

23.08.2014 14:42

Tisková konference prezidenta republiky po jednání s představiteli ČMKOS

Zeman: Jsem přesvědčen, sankce budou rusko-ukrajinský konflikt konflikt eskalovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámy a pánové,

zpravidla dávám přednost svému hostovi, ale byl jsem ujištěn, že ceremoniál velí, aby nejdříve hovořil hostitel, takže dovolte, abych se jako první ujal slova. S panem předsedou Středulou a dvaceti osmi reprezentanty odborových svazů jsme probírali celou řadu konkrétních otázek, z nichž bych vyjmenoval alespoň tři.

Tou první je dopad sankcí na ekonomiku České republiky, a to tedy i na zaměstnanost, tou druhou otázkou je služební zákon, nu a tou třetí otázkou jsou problémy, které se vztahují k jednotlivým odvětvím národního hospodářství, ať už se jedná o zdravotnictví, školství, veřejnou dopravu a podobně. Dovolte mi, abych opakoval svoje základní stanovisko, které není krátkodobé a tedy ani není konjunkturální. Nejsem přesvědčen, že sankce a protisankce mohou vést k uklidnění rusko-ukrajinského konfliktu, jsem naopak přesvědčen, že za prvé tyto sankce mohou tento konflikt eskalovat a za druhé že jejich zprostředkované důsledky budou daleko horší než důsledky bezprostřední, a to z toho důvodu, že na některých trzích, nikoli pouze zemědělských, ale i průmyslových, vznikne přetlak, který se bude týkat i české strojírenské, nikoli zemědělské produkce. A i když se tento přetlak projeví s určitým časovým zpožděním, může vést k miliardovým ztrátám v českém průmyslu i v českém zemědělství, a co je ještě horší, ke ztrátě obtížně navázaných obchodních kontaktů jak s Ruskou federací, tak s Ukrajinou.

Druhý bod, jehož jsme se s panem předsedou dotkli, je problematika služebního zákona. Já si velice vážím stanoviska vedení Českomoravské konfederace odborových svazů, které tento zákon označilo za paskvil a za ústupek těm, kdo místo za nezávislé a profesionální pracovníky státní správy dávají přednost politickým trafikantům, to jest těm, kteří nejsou schopni vykonávat jakékoli odborné funkce, ale za to jsou schopni vykonávat dobře placené funkce bez jasně definované pracovní náplně.

A když už se nechci pouštět do těch resortních problému, protože to bychom tady byli hodinu, tak mi dovolte zmínit ještě jeden bod, kde jsme se s panem předsedou naprosto shodli. Česká národní banka tím, že devalvovala českou korunu, prakticky v dohledné době znemožnila tzv. exit strategy, to jest přechod české koruny na euro. Nevím, jak se k tomu vyjádří pan předseda, který zcela správně argumentoval tím, že kdybychom při tomto kurzu české koruny přešli do eurozóny, tak na tom prodělají jak zaměstnanci, tak důchodci. Moje interpretace je poněkud razantnější, poněkud cyničtější. Jak víte, při vstupu do eurozóny by Česká národní banka ztratila velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky. A aniž bych se vyznačoval hypertrofickou podezřívavostí, nemohu vyloučit možnost, že kroky, které podniká Česká národní banka s devalvací české měny, mohou být motivovány i snahou prodloužit interval, do kdy Česká republika vstoupí do eurozóny, a tím si zachovat kompetenci této instituce, neboť podle Parkinsonových zákonů každá instituce usiluje o to, aby její kompetence byly co největší.

Jsem rád, že jsme se setkali. Těším se na další setkání. Když mě pan předseda a zástupci zaměstnavatelů pozvou, velmi rád znovu přijdu na tripartitu. A jenom závěrem připomínám, že když jsem byl na tripartitě naposled a jednali jsme o zvýšení minimální mzdy, tak tehdejší premiér Petr Nečas prohlásil, že zvýšení minimální mzdy projde pouze přes jeho politickou mrtvolu. Je vidět, že nejsem sám, kdo má prognostickou kvalifikaci.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Pražský hrad, 21. srpna 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: zemanmilos.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.