Zeman: Karikatura je ke mně laskavá, zobrazuje se dvěma bradami, zatímco mám tři

17.10.2013 4:31

Projev prezidenta republiky při setkání s občany  v Dobříši

Zeman: Karikatura je ke mně laskavá, zobrazuje se dvěma bradami, zatímco mám tři
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Ostravě

Vážený pane starosto, vážený pane vicehejtmane, dámy a pánové,

již jsem panu starostovi řekl, že jsem si pečlivě prostudoval zejména moderní dějiny Dobříše, takže ony tři ceny za jeho starostování, za kvalitní veřejnou správu, za business a obec přátelskou k rodině , svědčí o tom, že dobříšská radnice má důvěru občanů. Pokud jde o důvěru občanů vůči mně, já jsem si s pobavením prohlédl tyto plakáty, doporučuji, abyste je drželi střídavě oběma rukama, jinak si ty ruce odkrvíte, a rád bych jejich nositele zdvořile upozornil, že prezidentská volba skončila před tři čtvrtě rokem. A že by neměli připomínat japonské vojáky ztracené v džungli, kteří bojovali ještě několik let poté, co druhá světová válka skončila.

Samozřejmě, že mě nemohou volit, protože prezidentská kampaň je u konce a mají k dispozici celkem 23 politických stran a mezi nimi si mohou zcela svobodně vybrat. Jediné, co bych jim neradil, by bylo pasivní nevolení. To znamená zůstat v hospodě, nadávat u televize a nejít k volebním urnám. Ona krásná karikatura, která je na prostředním plakátu, je ke mně příliš laskavá, protože mě zobrazuje se dvěma bradami, zatímco ve skutečnosti mám tři. Tolik k méně podstatným detailům našich japonských vojáků v Dobříši a nyní mi dovolte, abych přešel k důležitějším tématům.

Každý prezident, a zejména přímo volený prezident, má skládat občanům účty. Já prezidentuji zhruba tři čtvrtě roku, takže už je zapotřebí vyjet mezi lidi a říci jim – toto jsem udělal a sami posuďte, jestli je to dobře, nebo špatně. Nechci Vám přednášet žádný dlouhý seznam, a proto se soustředím na jednu jedinou věc.

A sice na prezidentovu roli při vyvolání mimořádných voleb. Jak si možná vzpomenete, 25. června jsem řekl, že nejlepší cesta k předčasným volbám je jmenování vlády odborníků, někdo tomu říká úřednická vláda. A proto, třebaže jsem byl nabádán, abych jmenoval Kalouskovu vládu bez Kalouska v čele s Miroslavou Němcovou, jsem tak neučinil. Někomu to vadí, někomu to nevadí, těm, kdo říkají – „vrať nám republiku, šarmantní alkoholiku“, velice děkuji za to slovo šarmantní, to jsem si sám o sobě nemyslel, bych chtěl poněkud méně informovanou nositelku či nositele upozornit, že republiku Vám nikdo nevzal. Pouze pan Kalousek již není ministr financí, a pokud si ho přejete zpátky, není nic jednoduššího, než ho volit, protože je zde ve Středočeském kraji lídrem. Jinými slovy – ti z Vás, kdo nesouhlasí s tím, že Miroslava Němcová není předsedkyní vlády, mohou volit ODS a já Vás ujišťuji, že jako prezident, pokud ODS vyhraje volby, jmenuji paní Němcovou předsedkyní vlády. Těm, kterým se nelíbí, že Miroslav Kalousek již není ministrem financí, mohu slíbit, že pokud TOP09 vyhraje volby, jmenuji pana Miroslava Kalouska s potěšením premiérem, pokud se o tuto funkci nebude ucházet pan Schwarzenberg. To je krásné – „tady tě holky nemilujou“, mě už nemilujou holky nikde, protože v mých šedesáti devíti letech, představa, že jsem pro někoho sexuálně přitažlivý, může opravdu napadnout jenom idiota, ale dobře. Každý má právo na svůj názor.

Přátelé, abych ukončil svůj krátký úvodní projev a poprosil zejména ty držitele zajímavých plakátů, slibuji jim, že dostanou přednostní právo, tzv. právo na to, aby mi položili jakoukoli otázku za to, že je tak dlouho brní ruce. Složil jsem Vám účty se zatím nejdůležitějšího činu, který jsem ve své prezidentské funkci udělal. Jak jsem již řekl, někomu se to líbí, někomu se to nelíbí, ale jediné o co Vás chci poprosit je, abyste šli k volbám. Máte výběr mezi 23 stranami, to jsou jídla na jídelním lístku, to v dobré restauraci stačí. Kdyby to byl počet knih v knihovně, bylo by to poněkud málo, ale v každém případě výběr z 23 stran je dost k tomu, abyste k volbám šli. A přeji Vám ve volbách šťastnou ruku.

Děkuji Vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…