Zeman: Když jsem byl poslanec Federálního shromáždění, církve říkaly, toto je náš poslední požadavek

02.06.2016 9:33

Projev prezidenta republiky při setkání se zastupiteli Jihočeského kraje

Zeman: Když jsem byl poslanec Federálního shromáždění, církve říkaly, toto je náš poslední požadavek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, milý Jirko, vážení členové zastupitelstva bez ohledu na politickou příslušnost, vážené paní starostky a vážení páni starostové,

kdykoli přijedu do jižních Čech, tak mě jímá nostalgie, protože tady jsem vlastně tak trochu začínal svoji politickou kariéru. Ve volbách v roce 1990 jsem sice ještě kandidoval za Občanské fórum ve středních Čechách, ale když se Občanské fórum rozpadlo, tak jsem akceptoval nabídku jihočeské sociální demokracie.

Kandidoval jsem tady v roce devadesát dva. Tehdy jsme získali zázračný výsledek deset procent, a ono to bylo nejvíc ze všech krajů v tom roce, takže všechno je relativní, jak říkal Einstein. A z toho vyplývá, že i když dnes tento výsledek působí směšně, tak tehdy už to byl začátek probouzejícího se vlivu a síly sociální demokracie. A při té volební kampani, jak si někteří z vás ještě pamatují, jsem projel celý kraj několikrát a pak jsem se sem vracel, tu v autobusu Zemák, tu při jiných příležitostech, a jsem rád, že jsem tady i dnes.

Samozřejmě, že jsem si pečlivě prostudoval všechny podklady týkající se jižních Čech, mimochodem, protože pan hejtman mluvil o tom rozpočtovém přebytku v realitě, tak bych ho jenom doplnil, že v realitě je i plánovaný rozpočtový schodek šest set milionů na rok 2016, ale pan hejtman mě ujistil, že z toho zase bude ve skutečnosti přebytek, a ono je někdy lepší se strašit rozpočtovým schodkem a pak dosáhnout minimálně vyrovnaného hospodaření, než si naplánovat vysoký přebytek a pak ho nedodržet.

Je zajímavé, že z úst pana hejtmana nepadlo kouzelné slůvko dálnice D3. Já jsem si samozřejmě vyžádal od Ředitelství silnic a dálnic podrobnou informaci o této, pro jižní Čechy dominantní, dopravní stavbě. Vypadá to, že na území vašeho kraje to bude v pořádku, horší je to na území Středočeského kraje, kde se to výrazně z řady příčin zpomaluje.

Co se týče nezaměstnanosti, díky bohu už o ní nemusíme mluvit jako o vážném problému, i když v některých okresech, viz Český Krumlov, je překvapivě vysoká. A já jsem si to možná neoprávněně, nevím, jestli je tady pan starosta Českého Krumlova, dobrý den, pane starosto, spojil s tím, že Český Krumlov byl dlouhodobě druhou nejúspěšnější destinací po Praze, pokud jde o turistický ruch, a nyní Vás předběhl Lednicko-valtický areál, takže jste třetí. Ona bronzová medaile taky není úplně špatná, ale ta stříbrná byla ještě lepší.

A samozřejmě, že mojí povinností je nejenom dávat knížecí rady, ale taky trochu pomáhat. Já sám podle Ústavy komunikuji pravidelně s jednotlivými ministry včetně ministra dopravy, takže tématika dopravní infrastruktury je častou náplní našich schůzek, a dobře víte, že jsem se v minulém i tomto roce zaměřil v rámci ekonomické diplomacie na otevření čínského trhu našim podnikatelům a otevření našeho prostoru čínským investicím. K tomu, abych nezdržoval, řeknu jenom dvě fakta, která nejsou příliš známá. Málokdo ví, že Škoda Auto, náš nejúspěšnější podnik, vyváží nejvíce svých aut právě na čínský trh, který někteří komentátoři považují za zanedbatelný, protože neznají základní fakta. A málokdo ví, že například v Německu je Čína největším zahraničním investorem, což je také málo známý fakt. Tak proč by nebyla i u nás? A protože se teď otevírají dokonce tři linky mezi Čínou a Prahou, a doufejme, že některé z nich budou směřovat, Jirko, i na budějovické letiště. Tak lze doufat v příliv čínských turistů a čínských pacientů jak do lázeňských oblastí, jako je třeba Bechyně nebo Třeboň, tak návštěvníků Českého Krumlova a samozřejmě i dalších krásných památek.

Mimochodem, k těm památkám, já s sebou vozím knihu, která se mezi hejtmany nazývá „Kladivo na hejtmany“, protože je to publikace Národního památkového ústavu, a podle jednotlivých krajů vždy hejtmanům ukazuji fotodokumentaci ruin, které nechávají ve svém kraji chátrat. No a oni se samozřejmě vymlouvají, že ty ruiny nepatří krajům, ale tu obci, tu církvi, tu soukromníkům, to je nejčastější případ, a zapomněli na to, že paragraf deset památkového zákona umožňuje silné pokuty těm, kdo se o svůj majetek nestarají, nehledě na občanský zákoník, který dokonce umožňuje bezplatné vyvlastnění po deseti letech. A já už jsem tady připomínal panu hejtmanovi například pět chátrajících zámků počínaje Českým Rudolcem. Naopak bych chtěl ocenit péči, kterou město Třeboň věnuje na záchranu historických seníků, nikoli skleníků, ale seníků, ale ještě je v této oblasti co dělat, protože, chceme-li zachovat význam Jihočeského kraje, jako místa cestovního ruchu, tak samozřejmě si nemůžeme dovolit, aby se nám památky řítily na hlavu, což je v případě Jihočeského kraje 57 kusů. 57 kusů, mám to všechno řádně zdokumentováno.

Závěrem bych chtěl říci, že naprosto chápu snahu Jihočeského kraje reagovat na žaloby katolické církve. A protože už něco pamatuju, což je mnohdy nebezpečné, tak si připomínám, když jsem byl poslanec Federálního shromáždění a proběhla první vlna církevních restitucí, že tehdy vedoucí představitelé církví, ale zejména katolické církve, říkali, cituji: „Toto je náš poslední požadavek.“ Konec citátu. Od té doby uplynulo mnoho a mnoho let, ale, jak se zdá, poslední požadavek nebyl poslední.

A závěrem bych vám všem chtěl popřát úspěch v blížících se krajských volbách, když se mě jako prognostika ptají, jaké budou jejich výsledky, říkám, že se stoprocentní pravděpodobností vyhraje ten nejlepší. A skončím tak, jako jsem začal, bez ohledu na politickou příslušnost děkuji všem jihočeským zastupitelům za vykonanou práci pro kraj, která je mnohdy nevděčná, a přeji jim, aby právě oni byli těmi nejlepšími, kdo ty volby vyhrají.

Děkuji vám za vaši pozornost.          

Miloš Zeman, prezident republiky, České Budějovice, 1. června 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu