Zeman: Na státní dluh půjde třetina mého platu. Snad mě bohatí napodobí

19.06.2013 11:50

Přepis projevu prezidenta republiky k založení tzv. prezidentského fondu pro splácení státního dluhu.

Zeman: Na státní dluh půjde třetina mého platu. Snad mě bohatí napodobí
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámy a pánové,

Sliby se mají plnit a mají se plnit dokonce i v politice. Jak víte, ještě před volbami jsem se zavázal, že v případě svého zvolení budu odvádět 30 procent svého platu na splácení státního dluhu. Prezidentský plat je 180 tisíc korun měsíčně, takže třetina je 60 tisíc. Chtěl bych vás informovat, že první splátku jsem již odeslal a kromě toho jsem podepsal trvalý platební příkaz do ledna 2018.

Jak jistě víte, na jednoho obyvatele připadá zhruba 160 tisíc korun ze státního dluhu, z čehož vyplývá, že jenom můj příspěvek zbaví dluhového břemene přibližně čtyři obyvatele. Nedělám si samozřejmě iluze, že tato kapka do moře povede k drastické redukci státního dluhu, nicméně doufám, že se ke mně přidají lidé s vysokými příjmy, podobně jako se tomu děje v západní Evropě či USA. A nejenom to, doufám, že tato akce vytvoří jistý psychologický tlak na omezování či odstraňování plýtvavých rozpočtových výdajů.

Dovolte mi zde uvést aspoň dva konkrétní příklady, vyplývající z návrhu rozpočtu, který pan ministr financí Miroslav Kalousek nedávno předložil vládě. V tomto návrhu se mimo jiné předpokládá zvýšení platů ústavních činitelů o 27, opakuji o 27 procent, což je zdůvodněno rozmrazováním platové základny těchto činitelů za poslední roky.  Dále se v tomto návrhu předpokládá zvýšení, opakuji zvýšení dotací na obnovitelné zdroje o další dvě miliardy korun. Pokládám tyto i některé další návrhy za naprosto nepřijatelné a budu apelovat na Poslaneckou sněmovnu ČR, aby je při projednávání zákona o státním rozpočtu zamítla.

Závěrem bych chtěl konstatovat, že příprava tzv. prezidentského fondu se zpozdila díky české byrokracii a konkrétně díky jedné nejmenované soudkyni z rejstříkového soudu, která nejdříve prohlásila, cituji doslova: „…že snížení státního dluhu není obecně prospěšný účel.“ Mimochodem byla to tatáž soudkyně, která při projednávání Protikorupčního fondu Karla Janečka prohlásila, cituji doslova: „…že boj proti korupci není veřejně prospěšný účel.“  Provedli jsme tedy některé kosmetické úpravy v zakládací listině a jsem rád, že asi před čtrnácti dny byl učiněn zápis u rejstříkového soudu a že tento fond může začít pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Zeman

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.