Zeman: Prezidenti by měli navštěvovat přátelské země častěji než jednou za osm let

20.05.2014 21:09

Prohlášení prezidenta republiky během tiskové konference v Rumunsku.

Zeman: Prezidenti by měli navštěvovat přátelské země častěji než jednou za osm let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente, dámy a pánové,

chtěl bych především poděkovat rumunskému národu za pomoc, kterou nám poskytl v těžkých dobách naší existence, ať to bylo v roce 1938, kdy Rumunsko, jako jediný partner tzv. „Malé dohody“ dodržovalo své závazky a plnilo své sliby nebo ať to bylo v roce 1945, kdy rumunští vojáci pomáhali osvobozovat tehdejší Československo. Přivezl jsem i několik historických fotografií, které dokumentují časté návštěvy rumunských představitelů prezidentů Masaryka a Beneše, a doufám, že předáním těchto fotografií obohatím Vaše muzejní historické sbírky.

Vedle minulosti ale existuje i velmi dobrá přítomnost. Už jsem vyjádřil plnou podporu České republiky, aby Rumunsko bylo zahrnuto do schengenského prostoru. V Rumunsku působí více než šest set českých firem a já jsem s sebou přivezl velmi početnou podnikatelskou delegaci, o níž doufám, že zde naváže četné kontakty, ať už se jedná o investiční nebo zbožové projekty.

Jsem si vědom toho, pane prezidente, že moje návštěva je první po osmi letech. A domnívám se, že prezidenti by měli navštěvovat přátelské země častěji než jednou za osm let. Snažím se tedy toto zpoždění dohnat a prosím ještě jednou, abyste přijal moji omluvu za to, že kvůli mému zranění byla návštěva, původně plánovaná na listopad či prosinec, realizována až dnes. Všichni jsme lidé a zranění se nikdo z nás nevyhne, ani když jsme prezidenti.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Bukurešť, 20. května 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě