Zeman: Rozhodnutí respektuji a blahopřeji panu Andreji Babišovi

26.06.2014 17:35

Reakce na dnešní rozhodnutí bratislavského soudu, podle něhož je ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve svazcích StB neoprávněně evidován jako její agent.

Zeman: Rozhodnutí respektuji a blahopřeji panu Andreji Babišovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Český ministr financí Andrej Babiš uspěl u slovenského soudu se žalobou, že je ve svazcích někdejší tajné policie StB v komunistickém Československu neoprávněně evidován coby její agent. Dnešní verdikt bratislavského okresního soudu ale není pravomocný. Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN), který v případu čelil Babišově žalobě, oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Z archivních dokumentů vyplývá, že Babiš se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho k údajné spolupráci s tajnou policií coby agenta s krycím jménem Bureš získal nadporučík StB Július Šuman. Ten letos v dubnu ale u soudu prohlásil, že tato informace není pravdivá a že Babiš k StB naverbován nebyl.

Právě Šumanovo svědectví média označovala za klíčové v celém procesu, který začal v červnu loňského roku. I další příslušník StB Andrej Kuľha u soudu dříve vypovídal, že Babišův archivní svazek poukazuje pouze na nevědomou spolupráci současného šéfa hnutí ANO s komunistickou tajnou policií. Kuľha, stejně jako Šuman, měl coby pracovník StB Babišův svazek na starosti.

ÚPN naopak předložil soudu několik archivních dokumentů StB, v nichž je zmiňováno jméno agenta Bureše. Za málo pravděpodobnou ústav označil možnost, že by evidence StB byly vykonstruované, když jedna osoba je zmiňována ve více svazcích.

Slovenský ústav už v minulosti čelil několika žalobám v souvislosti s evidencí lidí v archivních svazcích StB. Většinu předchozích soudních sporů ÚPN prohrál. 

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana: "Já takové rozhodnutí respektuji rovněž a blahopřeji panu Andreji Babišovi."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…