Zeman: V ČR je odborová organizovanost pouze sedmnáct procent, byl bych rád, kdyby se zvýšila

05.11.2015 11:30

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k ukončení návštěvy Pardubického kraje

Zeman: V ČR je odborová organizovanost pouze sedmnáct procent, byl bych rád, kdyby se zvýšila
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman během rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz

Ještě nikdy v životě jsem nejedl klíč, ale tentokrát ochutnám slavný pardubický perník. Velice děkuji, pane hejtmane. A pokud to byl konec Vašeho projevu, dovolte mi, abych na něj naprosto plynule navázal.

Za prvé bych chtěl Vám osobně i Vašemu týmu poděkovat za skvělou organizaci mé návštěvy. Za druhé, ocenil jsem, že vedení Pardubického kraje prokázalo svoji schopnost v uplynulých letech tento kraj skutečně efektivně vést a to včetně Vaší osoby, včetně Vašich náměstků, radních. A ocenil jsem i opozici za to, že v Pardubickém kraji neobstruuje, nedělá ze sebe šašky a hledá rozumné alternativy pro projekty, které Pardubický kraj mohou posunout dopředu.

Pokud jde o celkovou náplň mé návštěvy, tak jsem velmi rád, že zřejmě do konce svého funkčního období splním svůj slib, navštívím každé město nad pět tisíc obyvatel, aby občané, kteří o to mají zájem, se se mnou mohli setkat a položit své dotazy, případně vyjádřit své názory. I když si myslím, že pro příští, tedy čtvrtou, návštěvu Pardubického kraje nám ještě zbývají některá města, jako jsou Králíky, Litomyšl nebo Polička.

Ze všech těchto setkání mám velmi dobrý dojem. Chtěl bych jenom doplnit, že setkání s poslanci a senátory mělo tentokrát velmi pracovní a velmi užitečný záběr, protože jsme probírali jednotlivé konkrétní návrhy zákonů a zjišťovali jsme, do jaké míry tyto návrhy vyhovují potřebám rozvoje regionů a měst. A jsem rád, že bez ohledu na stranickou příslušnost se podařilo dosáhnout toho, že všichni vystupovali jako regionální patrioti, že dávali přednost před úzce stranickým zájmem zájmu rozvoje Pardubického kraje.

I když většina dotazů občanů směřovala na migrační krizi, ke které jsem vyjádřil jasné stanovisko, já sám jsem se ve svých úvodních vystoupeních zaměřil na jiný problém, a sice na zvyšování průměrných mezd v takzvaném podnikatelském sektoru. A jsem rád, že se vytváří nová pracovní místa, například onou zmíněnou společností INA tisíc nových pracovních míst. Protože to povede k tomu, že si zaměstnavatelé budou přetahovat pracovní síly. No, a když si je budou přetahovat, tak jim nezbývá nic jiného, než aby jim zvýšili platy, protože jinak jim ti pracovníci utečou.

Kdyby zde byly silné odbory, jako například ve Švédsku, kde odborová organizovanost je sedmdesát tři procent, tak bych vyzýval i odbory k obdobným akcím, ale i když plně podporuji požadavek odborů na zvyšování životní úrovně, tak s lítostí konstatuji, že v České republice je odborová organizovanost pouze sedmnáct procent a byl bych opravdu rád, kdyby se v příštích letech poněkud zvýšila.

Zcela závěrem bych chtěl upřímně přiznat, že jsem se dnes chlubil cizím peřím, protože když jsem poklepával na základní kámen oné již dvakrát zmíněné společnosti INA, tak mám milou povinnost poděkovat nejenom starostovi Svitav, ne jenom hejtmanovi Pardubického kraje, ale také premiéru Bohuslavu Sobotkovi, který se velmi významnou měrou zasloužil o to, že pozemky, kde bude tato továrna stát, byly vyňaty z územního nebo zemědělského půdního fondu, a přispěl i k legislativním změnám, které k tomuto cíli směřovaly. A jsem rád, že toto poděkování mohu vyslovit právě na živě přenášené tiskové konferenci, kde mě nikdo nemůže cenzurovat, pokud Česká televize náhodou nevypne svoje přenosové vozy.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…