Zemánek (ČSSD): Blanka bez navazující dopravní infrastruktury nás bude zlobit

12.10.2015 17:33

Při slavnostním otevírání MO Blanky si mnozí občané položili řečnickou otázku : „Kam s Blankou“. Nabízí se odpověď v urychleném dokončení Pražského okruhu a zahájení prací na radiálách a to formou modelu v spolufinancování s EU.

Zemánek (ČSSD): Blanka bez navazující dopravní infrastruktury nás bude zlobit
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Negativem MO Blanky je kolaps dopravy na Kulaťáku, Jugoslávských partyzánů, Kafkově ulici a Svatovítské ulici na  Prašném mostě či dopravní zácpy na Malovance, Patočkově, Vypichu, Bělohorské ul., Kukulově ul., Střešovické ul., Na Petřinách, Evropské ul., odkud si řidiči automobilů zkracují cestu přes doposud poklidné ulice rezidenčních vilových čtvrtí s omezenými rychlostmi, které se teď několikráte překračují a ohrožují tak velké i malé chodce na přechodech.

V Praze 6 vznikají chaotická parkoviště, nejlépe na travnatých plochách umístěných souběžně se zámkovou dlažbou na chodnících, v uličkách je tak přecpáno, že popeláři mnohdy neprojedou. Lidé příjíždějící z pražských satelitů a Středočeského kraje nemají povětšinou ani kde zaparkovat a když zaparkuji před vjezdem do garáže, nemohou postarší občané-rezidenti vyjet automobilem ani k doktorovi. TSK hl.m. Prahy má sice ve své správě parkovací garáže Bolzanova, Ďáblice a Slovan, ale absence velkých záchytných parkovišť napojených na metro či jinou dopravu je i po letech diskusí citelně znát.

Dodnes se úspěšně jaksi zapomíná na pěší zóny, nemluvě o zónách, v zahraničí velmi rozšířených, kde se nesmí parkovat, pokud tam zrovna nebydlíte. Dříve pokojné uličky se tak proměnily v peklo. Cyklostezky a cyklotrasy nadále citelně chybějí. Stejně tak chybí pruhy pro přednostní jízdu autobusů, které se osvědčily z Hradčanské, ale musí kvůli neukázněným „pirátům“ v praxi na jejich nezneužívání dohlížet Policie ČR. O deklarovaném lepším životním prostředí a kvalitě života si zatím můžeme nechat zdát.

Je na pováženou, že stavba za 43 miliard korun českých ve výsledku toho moc nezlepšila a neslouží městské hromadné dopravě včetně zásobování obchodní infrastruktury.

Vize pro Prahu by měla stát na základech :  „Víc místa pro lidi a méně pro auta“.

Cílem by mělo býti omezování aut a bránění jim ve vjezdu do centra a to uzavřením celých oblastí s výjimkou migrace rezidentů. Řešení by mělo býti politické. Názorným příkladem mohou býti dopravou zahlcené pravobřežní nábřežní zdi od Podolského, Rašínova, Masarykova a Smetanova nábřeží počínaje až po Alšovo, Dvořákovo, Na Františku, Ludvíka Svobody a Rohanské nábřeží v Karlíně konče.

Recipročně u levobřežních nábřežních zdí stojí za zmínku Hořejší, Janáčkovo, Malostranské nábřeží na Smíchově či Edvarda Beneše, kpt. Jaroše a Bubenského nábřeží v Holešovicích konče. Nevyhovující stavy dle klasifikace české normy pro hlavní prohlídky mostů jsou u Hlávkova mostu a Libeňského soumostí veřejným tajemstvím. Jak je na tom most Legií u Národního divadla můžeme jenom predikovat. Fráňa Šrámek by u Národního divadla při pohledu na nekonečné řady automobilů, překračující imisní limity včetně těch karcinogenních v kontrastu s majestátní hladinou Vltavy hořce zaplakal a prvky vitalismu by v lyrickém románu Stříbrný vítr vzaly zřejmě za své.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…