Zemek (ČSSD): ERÚ má být nezávislý a nestranný, s Vitáskovou v čele to ale nejde

06.02.2016 16:41

Začátek roku byl silně spojen s diskuzí o možném konci Aleny Vitáskové ve funkci předsedkyně ERÚ. Výrazná osobnost šéfky ERÚ má své silné příznivce i odpůrce, emoce v diskuzi však odvádí pozornost od podstaty věci. Proto je dobré zopakovat základní fakta a souvislosti.

Zemek (ČSSD): ERÚ má být nezávislý a nestranný, s Vitáskovou v čele to ale nejde
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Klíčový úřad řídí už poměrně dlouhou dobu osoba, která je obviněná z trestného činu spojeného s výkonem své funkce. Neumím si představit, že by jinde v demokratickém světě v obdobné instituci obviněný vedoucí pracovník po dobu soudního procesu zůstal v úřadu. Už kvůli ohrožení nezávislosti vyšetřování, kdy velká část důkazů může být „pod zámkem" stávajícího vedení ERÚ. Obvinění Aleny Vitáskové však není jediný problém, který je s fungováním úřadu spojen. Energetický regulační úřad má být podle energetického zákona nezávislý, nestranný, předvídatelný, a transparentní. Jak to ale vypadá v praxi?

ERÚ není nezávislý. Alena Vitásková porušila energetický zákon tím, že i po nástupu do funkce pokračovala v podnikání v oblasti energetiky, a ocitla se tak v konfliktu zájmů. Dalším porušením principu nezávislosti je propojení ERÚ s exekutivou a státním zastupitelstvím v tzv. Koordinačním týmu „Záření."

ERÚ není předvídatelný. Rozhodnutí Aleny Vitáskové nevypsat podporu ve výši 42 miliard před Vánocemi způsobilo značnou nestabilitu na trhu obnovitelných zdrojů, který je čím dál důležitější pro udržitelný rozvoj České republiky. ERÚ navíc nevydává žádná stanoviska nebo metodiky, podle kterých stanovuje cenu elektřiny, která by byla přezkoumatelná ve správním nebo soudním řízení.

ERÚ není nestranný. Z mediálních vyjádření zástupců ERÚ je naprosto zřejmý negativní postoj k provozovatelům obnovitelných zdrojů. Alarmující je potom silně názorově zabarvená sekce „ředitelka informuje" na webových stránkách ERÚ, která by měla být místem pro informace o cenách elektřiny, nikoliv pro obhajobu vlastní osoby. Úřad se navíc účastní vyšetřování licencí udělených výrobcům elektřiny, jako regulátor ale v této pozici nemůže zůstat nestranný.
ERÚ není transparentní. Energetický regulační úřad zveřejňuje jenom minimum informací. Pokud je o informace požádán, požaduje vysoké poplatky, případně se s žadateli rovnou soudí.

Připočtěme k tomu navíc obvinění Aleny Vitáskové ze zneužití pravomoci úřední osoby v případě neoprávněného udělení dotací dvěma elektrárnám a při jmenování Renáty Vesecké místopředsedkyní ERÚ bez její potřebné kvalifikace. Pokud chceme opravdu transparentní a nezávislou roli energetického regulátora, je třeba dát úřadu nový impuls v podobě odborně schopného vedení. Doufám, že takovým impulzem bude v blízké budoucnosti zřízení „Rady ERÚ". Návrat mezi mantinely energetického zákona pak bezesporu prospěje jak spotřebitelům energie, tak i provozovatelům energetických zdrojů.

Ing. Václav Zemek, místopředseda Výboru pro životní prostředí PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.