Zemek (ČSSD): Proč odmítáme kontroverzní "bioelektrárnu Vlašim"

03.02.2016 11:40

Když sociální demokraté před komunálními volbami protestovali proti záměru postavit u Vlašimi bioplynovou stanici, byli politickými sdruženími, která vlašimskou radnici ovládají, osočováni div ne ze šíření poplašné zprávy.

Zemek (ČSSD): Proč odmítáme kontroverzní "bioelektrárnu Vlašim"
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Místní politici, napojení na současného starostu a senátora za TOP 09, si přispěchali s tvrzením, že stavba "bioelektrárny" je trvale zastavena a že ČSSD se jen snaží účelovým vyvoláváním umělé kauzy získat politický kapitál.

Rok s rokem se sešel, staronová koalice se opět pohodlně uvelebila na svých místech a ejhle – na krajský úřad dorazila žádost posoudit záměr stavby bioplynky z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA). I když rada Středočeského kraje naštěstí neztratila zdravý rozum a k projektu zaujala negativní stanovisko, bude třeba opět zdůraznit, jaká rizika vidí ČSSD Vlašim v případném zprovoznění této stavby, zejména když proces EIA pokračuje vesele dál.     

Výstavba bioplynové stanice by přinesla trvalý nárůst nákladní dopravy. V místě plánované stavby není žádný významný zdroj bioodpadu, a proto by bylo nutné denně do stanice dopravit zhruba 50 tun materiálu i ze vzdálenějších lokalit. Zemědělci v blízkém okolí nechtějí bioodpad (cca 40 tun denně) odebírat a bude opět nutný transport a to i přes centrum Vlašimi.

Stavba nemá v lokalitě zásadní opodstatnění. Jednalo by se o stavbu „na zelené louce“, kde by došlo k záboru a  k znehodnocení orné půdy.

Významnou část zpracovávaných bioodpadů má tvořit jatečný odpad a potravinové zbytky, které zhoršují kvalitu vsázky a odpadního digestátu po fermentaci. Vzhledem k různorodosti zdrojů bioodpadu bude prakticky nemožné účinně kontrolovat složení digestátu, například z hlediska obsahu nebezpečných látek. Problematické bude také nakládání s tekutou formou odpadního digestátu, který při nevhodné aplikaci může negativně ovlivnit nejen kvalitu půdy, ale například i vodní zdroje v okolí.

Podtrženo a sečteno. Který soudný člověk může mít zájem na tom, zabrat ornou půdu a postavit na ní zařízení, které si denně vyžádá přesun téměř sta tun materiálu. Zařízení, pro jehož výrobky není odbyt a jehož kvalita výstupů bude pro životní prostředí přinejmenším diskutabilní.

Na většině těchto argumentů se sociální demokraté shodnou se zástupci obcí, kterých by se případná bioplynová stanice dotýkala. Proti záměru výstavby "bioelektrárny Vlašim“ se formuje široká platforma složená ze zástupců samospráv, občanských spolků a ekologických iniciativ. ČSSD Vlašim tuto platformu plně podporuje.

Tento týden byla hejtmanovi Středočeského kraje Ing. Miloši Peterovi předána petice s více než 5000 podpisy proti záměru stavby "bioelektrárny Vlašim“. Je dobře, že krajská samospráva také v tomto stojí za svými občany.

Ing. Václav Zemek, poslanec, místopředseda výboru pro životní prostředí PSP ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…