Zemek (ČSSD): Program pracovní dovolené – šance pro mladé poznávat svět

18.10.2015 16:04

Zahraniční výbor doporučil Poslanecké sněmovně dát souhlas k ratifikaci Dohody mezi vládou České republiky a vládou Státu Izrael o programu pracovní dovolené.

Zemek (ČSSD): Program pracovní dovolené – šance pro mladé poznávat svět
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Umožní mladým lidem z obou států vyjet až na roční pobyt do druhé země a během něj pracovat. Zpravodajem této smlouvy byl ve výboru poslanec Václav Zemek.

Smlouva s Izraelem byla podepsána v červnu tohoto roku. „Již nyní platí obdobné dohody s Kanadou a Novým Zélandem, v praxi fungují výborně a jsou hojně využívány. Dohody umožňují lidem od 18 do 30 let navštívit druhou zemi a tam cestovat, poznávat a zároveň pracovat v průběhu jednoho roku. Tím si tak mohou vydělat na tento pobyt,“ vysvětlil Václav Zemek.

Izrael je turisticky přitažlivou zemí a očekává se velký zájem. „Sjednání Dohody přispěje rovněž k dalšímu zlepšení a rozšíření dosavadních velmi dobrých vzájemných vztahů. Lze očekávat zintenzivnění stávající spolupráce a vazeb, mimo jiné v kulturní a školské oblasti,“ poznamenal Václav Zemek. Ročně bude moci odcestovat do Izraele dvě stovky Čechů, kvóta se může průběžně navyšovat dohodou obou stran. Tak letos na Nový Zéland vyjelo 1200 a do Kanady 1.150 mladých lidí z České republiky.

Rozbíhá se program pracovní dovolené s Korejskou republikou. „Naši diplomaté v současné době jednají o obdobných smlouvách s Austrálií a Japonskem. Těsně před podpisem je dohoda s Chile,“ prozradil Václav Zemek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů