Ženíšek: O jakých zákonech bude sněmovna jednat, nesmí rozhodovat Babiš

09.10.2015 6:26

Považuji za velmi důležité, aby úterní úspěšná snaha zablokovat poslanecký návrh poslance Volného, byla opakovaně vysvětlována. Chápu, že řada lidí nemusí této prioritě rozumět, a to nejen proto, že ve většině médií se neobjevilo to podstatné.

Ženíšek: O jakých zákonech bude sněmovna jednat, nesmí rozhodovat Babiš
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

A to je vlastně hlavní důvod, proč jsme do toho šli. Žijeme v době, kdy opozice oproti minulým obdobím nemá takovou možnost, aby seznamovala své voliče pravdivě s tím, jaké jsou její postoje a návrhy. Jedna z mála možností, která ji zůstává, je předkládání vlastních poslaneckých návrhů, s čímž je spojena i "automatická" medializace - mluví se o tom ve sněmovně. Pokud je návrh zajímavý či kontroverzní, objeví se o něm krátká zpráva ve večerních zprávách a pokud se jedná opravdu o "trhák", je poslanec pozván do Událostí, komentářů na ČT či je s ním rozhovor na Radiožurnálu k danému tématu. Pokud má opravdu velké štěstí, je jeho úsilí završeno v neděli v některým z poledních televizních pořadů. Tohle chce koalice opozici upřít a vykreslit ji v obrazu destruktivní opozice, která jen kritizuje a nepřináší vlastní návrhy řešení. Ve sněmovně "leží" několik desítek poslaneckých návrhů, které čekají na své projednání, ale jen ten poslance Volného - koaličního poslance - byl vybrán.

Umím si představit, že řada kritiků začne TOP 09 osočovat, že nemáme jinou náplň, než bojovat proti Babišovi a jeho ANO. Přestože aktivity tohoto hnutí považujeme za největší ohrožení liberální demokracie u nás od roku 1989, není to pravda. Abychom to mohli ale dokázat, potřebujeme, aby naše návrhy zákonů mohly být puštěny alespoň k projednání.

TOP 09 je pro zdanění hazardu. Byl to její ministr financí, který jako první hazard v ČR zdanil a naši zastupitelé v mnoha městech a obcích patří k těm nejhlasitějším odpůrcům hazardu.
Zkrátka a dobře, není možné, aby sněmovna přijala tezi Andreje Babiše, že on bude ten, který bude rozhodovat o tom, jaký návrh je dobré projednat a jaký je podle něj úplný nesmysl, který nestojí ani za projednání (jak jsme mohli slyšet v posledních Otázkách Václava Moravce).

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace