Ženíšek (TOP 09): Francouzská aliance v Plzni slaví 25 let

29.09.2015 21:16

"Pro Plzeň je dneškem významný hned dvakrát. Dnes slavíme 25 let od znovuzaložení Alliance française de Plzeň v roce 1990 a zároveň udělení francouzského státního vyznamenání rytířského Řádu akademických palem Petru Šimonovi. Jedná se o významné vyznamenání udělované za zásluhy ve vzdělání, vědě a kultuře, které dnes osobně předal francouzský velvyslanec v České republice Jean­ Pierre Asvazadourian, " říká prezident Francouzské aliance v Plzni Ondřej Ženíšek.

Ženíšek (TOP 09): Francouzská aliance v Plzni slaví 25 let
Foto: top09.cz
Popisek: Ondřej Ženíšek

"Mezi nejdůležitější oblasti, kterým se věnujeme, patří vzdělávání a kultura. Základem naší pedagogické činnosti je výuka francouzštiny.

Mezi bohaté spektrum kulturních aktivit patří například festival Bonjour Plzeň, Dny frankofonie, promítání francouzských filmů, literární aktivity pro děti, autorská čtení francouzských spisovatelů, výstavy, koncerty či ochutnávky francouzské gastronomie,“ uvedl ve svém slavnostním projevu k fungování a kulturním aktivitám aliance její současný prezident Ondřej Ženíšek.

,,V roce 1883 bylo ve Francii založeno ,,Národní sdružení pro šíření francouzského jazyka v koloniích a v zahraničí“ a již tři roky poté vznikla pobočka Francouzské aliance jako veřejně prospěšné organizace na území České republiky. V samotné Plzni k tomu došlo v roce 1910 a to díky spisovateli Karlu Klostermannovi.  Následovalo její zrušení v nejprve v roce 1939, následně v roce 1950 a k obnovení její činnosti došlo v roce 1990," přiblížil Ondřej Ženíšek historii Francouzské aliance v Plzni.

Aliance propaguje francouzskou a frankofonní kulturu a jazyk, sídlí v Evropském domě na náměstí Republiky 12. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.