Ženíšek (TOP 09): Sebevědomí, otevřenost a stejně tak důvěryhodnost, především pak jednota

29.11.2015 12:05

Projev Marka Ženíška na 4. celostátním Sněmu TOP 09

Ženíšek (TOP 09): Sebevědomí, otevřenost a stejně tak důvěryhodnost, především pak jednota
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

Milý pane předsedo Mirku Kalousku, milý pane předsedo Karle Schwarzenbergu, vážené delegátky a vážení delegáti Sněmu, milí hosté.

Předstupuji před vás, abych se ucházel o post 1. místopředsedy.

Chci v následujících několika minutách otevřeně mluvit o tom, jak si představuji TOP 09 v nadcházejících dvou letech a o roli prvního místopředsedy v ní.

Sebevědomí, otevřenost a stejně tak důvěryhodnost. Funkční a akceschopné předsednictvo, především pak jednota, která je dosud naší hlavní komparativní výhodou oproti většině politických stran. To jsou všechno atributy, které od TOP 09 očekávám v následujích dvou letech, a o kterých jsem přesvědčen, že nám umožňují přežít na politické scéně a uspět ve volbách.

Často je nám podsouváno, že TOP 09 bude jiná po tomto Sněmu.

Ano, TOP 09 je jiná v tom, že předsedou strany již není Karel Schwarzenberg a je jím Miroslav Kalousek.

Nebude ale (a ani nemůže být) jiná v tom, že jsme po šesti letech hodnotově ukotvenou stranou, která se může opřít o své voličské jádro. I nadále nepřestaneme zastávat svá stanoviska a stejně tak nepřestaneme být stranou, na kterou je v jejích postojích spolehnutí, především pak v nekompromisním zápasu za individuální svobodu a v odporu k oligarchickému řízení společnosti.

Odmítání rostoucí role státu, který by chtěl mít z občanů nesamostatné jedince bez vlastní iniciativy a závislé na státu, bude po každém Sněmu patřit k pilířům TOP 09. A bude tomu tak i po tomto Sněmu.

Je to rozhodně správná cesta a musí tomu odpovídat i naše sebevědomí, protože při delší trati se to jistě vyplatí. O tom jsem přesvědčen.

Myslím, že to bylo vystiženo úplně přesně v projevu předsedy strany. Naší vizí je stát, který občany neřídí, ale stát, který své občany chrání, podporuje je v jejich aktivitě a spojuje je ke společným nadějím a budoucnosti.

To, co ale musíme změnit je energie a způsob komunikace, protože prostor, ve kterém se pohybujeme, se změnil.

V politice platí, že nerozhodují fakta, ale to, jak jsou fakta vnímána. Rozhodují, bohužel, dojmy o faktech.

Ten souboj o zachováni svobody, jak o něm mluvil Mirek Kalousek ve svém projevu, totiž nebude jednoduchý a neskončí zítra a řada lidí zatím buď ještě nesdílí rizika, o kterých hovoříme, nebo je naopak velmi intenzivně sdílí, ale také čekají, že budeme daleko více nabízet svá řešení problémů např. i v oblasti školství, životního prostředí, kultury nebo sociálních věcí. Byl bych velmi rád, kdybychom v tomto uspěli a pevně věřím, že se nám to v následujících měsících podaří.

Zkrátka a dobře, někdy se nám stává, že vysílač, ze kterého velmi silně a nahlas vysíláme, není naladěn stejně jako přijímač. Navíc je tu stále dost přijímačů, které jsou zapnuty, ale nám se zatím nedaří z řad opozice vysílat nic, co by je teď oslovilo. Jsou to podle mého názoru především mladí a prvovoliči, kteří patřili vždy k určité části našeho elektorátu. A na tom musíme zapracovat a já věřím, že se nám to podaří, protože my ta témata máme. Stačí se podívat do volebních programů, se kterými jsme šli do voleb a díky kterým jsme v posledních šesti letech zaznamenali úspěch, nebo si znovu poslechnout projev Miroslava Kalouska.

Přesto bychom měli zesílit ten náš pomyslný přijímač a daleko více naslouchat tomu, co se v jednotlivých krajích odehrává a jaké tam mají priority a témata a snažili se jim v tom pomoci.

Pokud my dáte důvěru a stanu se prvním místopředsedou, bude to patřit k mým prioritám, abych byl častým hostem krajských a regionálních organizací a podtrhl tak myšlenku, že TOP 09 je je otevřená strana a umí nejemom vysílat, ale i naslouchat. Protože aktivním médiem musí teď být každý člen a sympatizant TOP 09.

Předpokladem toho všeho, o čem jsem dosud hovořil, je funkční a akceschopné předsednictvo. Předsednictvo, které bude jakýmsi zrcadlem nejužšímu vedení a fórem pro permanentní diskuzi. Záměrně hovořím o zrcadle, nikoliv o alternativě. Stejně tak první místopředseda by neměl být alternativou k předsedovi, ale spíš alternátem v případě nutnosti a někým, na koho se může předseda přirozeně spolehnout. U nás to nefunguje jako v některých politických stranách, které jsou rozděleny na různé frakce, mají více členů i peněz na volební kampaně. Takový luxus si zatím dovolit nemůžeme. Co ale na rozdíl od nich máme, je přirozená jednota a tu si musíme hýčkat.

Funkce statutárního místopředsedy z mého pohledu také předpokládá moderování debaty ve vedení strany a to i směrem k regionům.

Moje představa o prvním místopředsedovi je tedy taková, že je to někdo, kdo především kryje svému předsedovi záda a kdo je určitým moderátorem mezi předsedou a předsednictvem, mezi předsednictvem a výborem, mezi výborem a jednotlivými kraji.

Čekají nás krajské a senátní volby a především pak volby do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Pokud v následujících dvou letech uspějeme, zajistili jsme TOP 09 od této chvíle dalších šest let existence, tedy stejnou etapu, jakou jsme od roku 2009 zatím prošli.

Jsem si jistý, že z tohoto sněmu vzejde sebevědomá, s jasnými cíly a především jednotná TOP 09. Jsem přesvědčen, že společně to zvládneme.

Děkuji Vám za pozornost.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…