Ženíšek (TOP 09): Splnění vládních slibů by znamenalo zadlužení země

27.07.2014 20:13

Premiér Bohuslav Sobotka postupně objíždí všechna ministerstva a hodnotí první měsíce jejich činnosti. Proto bych se i já za sebe pokusil zhodnotit dosavadní působení vládní koalice.

Ženíšek (TOP 09): Splnění vládních slibů by znamenalo zadlužení země
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Pokud splní všechny předvolební sliby, čeká naši zemi zadlužení. Něco takového je jasné každému, kdo umí počítat do sta. Proto pevně věřím, že se jí to v následujícím období nepodaří. Jestli ano, bude muset příští vláda přijít ještě s tvrdšími úspornými opatřeními, než jaké realizovala vláda minulá.

Rozeberme si stávající situaci se sliby, které koalice dala svým voličům:

1. Mrzí mě zrušení zdravotnických poplatků, protože jde o zcela nesystémový krok. Miliardy, které teď vládní koalice musí najít a kompenzovat je, mohly být smysluplně využity někde jinde.

2. Stejně tak je zpátečnickým krokem splnění předvolebního slibu ČSSD zrušit druhý pilíř důchodové reformy, který stále narůstající problém jen nezodpovědně odkládá a bude muset být vyřešen až v budoucnu a s výrazně většími náklady.

3. Naopak mě vůbec nemrzí, že se vládě nedaří splnit slib ohledně revize církevních restitucí a jsem rád, že tomu tak je. Vzhledem k tomu, že ČSSD od samého začátku velmi dobře věděla, že tento slib není možné dodržet, jednalo se od samého začátku o čistě populistický krok.

4. Dalším velkým koaličním tématem je současný přístup k zahraniční politice. Představuje jednu velkou diskontinuitu, nečitelnost a ochranu lidských práva pouze v teoretické rovině. Za zmínku jistě stojí také výměna více než 500 úředníků a jejich navýšení o dalších 200 zejména z řad lidí blízkých panu Babišovi. A to uplynulo jen šest měsíců od doby, co se vláda ujala kormidla.

Deagrofertizace státní správy zabere příštím vládám nemalou část jejich času. Právě proto je současná snaha o schválení služebního zákona s generálním ředitelstvím státní správy tak urputná. Po půl roce je už naprosto zřejmé, že ten, kdo vládu skutečně řídí je Andrej Babiš, nikoliv vítězná strana voleb ČSSD v čele se svým premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…