Ženíšek (TOP 09): Zemanovo tíhnutí k Východu může mít pro ČR vážné důsledky

08.02.2014 21:46

Komentář místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška.

Ženíšek (TOP 09): Zemanovo tíhnutí k Východu může mít pro ČR vážné důsledky
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

S postupující dobou působení prezidenta Zemana ve funkci začíná být stále více patrné, že s novým prezidentem přišla i nová etapa zahraničně politické orientace České republiky. Po prezidentu Havlovi, který býval pravidelným a váženým hostem amerických protějšků, a prezidentu Klausovi, který jím sice z různých důvodů nebýval, ale alespoň o pozvání na státní návštěvu USA usiloval, je tu prezident Zeman, který svými kroky dává najevo, že spíš než na Západ tíhne na Východ. Aniž by se viditelně snažil rozvíjet vztahy s našimi západními spojenci, využívá každé příležitosti dát najevo svůj zájem o dění na východ od Slovenska a vyjádřit sympatie s tamními vrcholnými představiteli. Pro ČR může mít takové chování prezidenta vážné důsledky. Vláda se může sebevíc snažit je korigovat, ale prezident jako hlava státu je a bude nejviditelnější figurou na mezinárodním poli a především skrze něj budou ostatní státy naši zahraniční politiku vnímat.

Je zarážející, že za bezmála rok ve funkci Zeman zatím absolvoval jedinou zahraniční státní návštěvu. Uskutečněné nástupnické cesty k sousedům jsou folklórem po nástupu každého prezidenta do úřadu a účast na třech summitech, kde podle údajů prezidentské kanceláře Zeman potkal 22 prezidentů a 14 předsedů vlád, je součástí běžné agendy a nikoliv výrazem kvalitního a osobního vztahu s konkrétním státem či jeho vrcholným představitelem.

Po nucené pauze způsobené zraněním si prezident Zeman zjevně naplánoval, že jeho hvězdná chvilka na mezinárodním poli přijde na olympiádě v Soči. Doufá, že dojde i na bilaterální schůzku s Putinem, byť ruská tisková agentura jeho jméno v této souvislosti nezmiňuje. Pokud k ní nakonec opravdu dojde, fandit by si stejně moc neměl.  Nebyla by totiž výrazem jeho zvláštní důležitosti pro Putina, ale spíše toho, že po absencích amerického, francouzského a německého prezidenta Obamy, Hollanda a Gaucka kvůli stavu lidských práv v Rusku na něj tak trochu zbyl.

Jestliže Zeman tvrdí, že do olympiády by se neměla míchat politika a lidská práva, sám přesně toto činí tím, že se na pozadí sportovního klání hodlá sklánět před Putinem a kdoví, jestli ne i před dalšími autoritářskými politiky typu čínského, kyrgyzského a tádžického prezidenta, ze kterých Putin hodlá spolu se sebou udělat celebrity olympiády. Možná že stafáží v důmyslně naaranžovaném představení s cílem představit Putina v přátelském a dobráckém světle bude i náš prezident Zeman. Pokud zve Janukovyče a jeho argumentem je, že chce jednat se všemi stranami, čekám, že pozve i zástupce opozice.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.