Ženíšková (ANO): O noclehárně pro bezdomovce uvažuji už dlouho...

11.06.2015 8:33

Pracovníci odboru sociálních věcí a zdravotnictví, pracovnice Poradny města Příbrami a místostarostka města Alena Ženíšková se spolu s asistenty prevence kriminality a zástupci Farní charity Beroun v pondělí setkali s osobami bez přístřeší.

Ženíšková (ANO): O noclehárně pro bezdomovce uvažuji už dlouho...
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Cílem setkání bylo zmapovat situaci a od osob bez přístřeší získat informace týkající se jejich aktuálních problémů a potřeb,“ uvedla v této věci manažerka prevence kriminality PhDr. Bc. Klára Vondrušková s tím, že tito lidé byli informováni mj. o tom, že ubytovna v ulici Na Příkopech č.p.102 bude od 1.7.2015 uzavřena. Nezůstanou však bez pomoci. Všichni současní nájemníci získali od sociální kurátorky nabídku bydlení v jiných ubytovnách nebo zázemí v zařízení sociálních služeb.

Město má v úmyslu v rámci nové koncepce poskytování sociálních a zdravotních služeb vybudovat pro lidi bez přístřeší zázemí v odpovídající kapacitě a sociální služby nízkoprahové denní centrum a noclehárnu. Mohlo by vzniknout v areálu bývalé kotelny na mazut v ulici Čs. Armády a začít fungovat letošní zimu.

Místostarostka města Bc. Alena Ženíšková k tomu uvádí:  „O zřízení nízkoprahového denního centra pro bezdomovce s noclehárnou usiluji již delší čas. Tuto službu je nutné nastavit tak, abychom mohli navázat na terénní služby Farní charity Beroun, zajistit zdroje pomoci sociálnímu kurátorovi a ve výsledku měli otázku pomáhání lidem bez domova v Příbrami vyřešenou.“

Farní charita Beroun, která s lidmi bez přístřeší pracuje v tzv. systému pravidelné práce streetworku, dojíždí do města Příbrami 1 den v týdnu, vždy v pondělí. „Tato služba na základě monitoringu stanovila tzv. místo srazu. Ve stanovený čas, na jednom určeném místě, přichází  lidé bez přístřeší pro informace a podporu. Na základě této pravidelnosti v čase i místě tak ví, kde pomoc najdou, místo je neformální a bezpečné,“ vysvětluje manažerka prevence kriminality PhDr. Bc. Klára Vondrušková.

Práce streetworku spočívá zejména v budování vztahu důvěry a respektu a intenzivní individuální práci zaměřené například na informování uživatelů o rizicích života na ulici a k tomuto je nabízena i možnost řešení: zprostředkování bydlení, pomoc s hledáním práce nebo i lékařského ošetření. Terénní pracovníci pomáhají také v oblastech dluhů, agendy dávek pomoci v hmotné nouzi (nutné pro udržení stávajícího bydlení), základní zdravotní úkony bez odbornosti, výdej materiální pomoci (ošacení, hygienické potřeby, potravinová pomoc) a věnují se jak lidem, kteří jsou bez přístřeší dlouhodobě, tak i uživatelům, kteří jsou „na ulici“ teprve krátký čas a lze je tak zachytit dříve, než na samotné dno propadnou.

Pracovníci charity úzce spolupracují se sociálním kurátorem města Příbrami. Vzájemně si poskytují informace o místech, kde je možné pracovat s osobami bez přístřeší. Kurátorka zejména navazuje na práci terénního programu Farní charity Beroun nebo ho ve spolupráci s asistenty prevence kriminality doplňuje v čase, kdy ze strany charity kapacitně neprobíhá. „Tuto prozatímní činnost berounské charity postupně, v rámci reorganizace úřadu a nové sociální politiky, přebere město a rozšíří ji prostřednictvím aktivit nejen sociálního odboru, ale i nově vznikajícího Centra sociálních a zdravotních služeb,“ uvedl vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Mgr. Robert Dikan.

Farní charita Beroun v našem městě mimo sociální odbor spolupracuje s Úřadem práce, Farní charitou Příbram, Magdalenou o.p.s či s asistenty prevence kriminality. „Všechny tyto subjekty jsou pro město důležitými partnery pro orientaci a následnou práci s lidmi bez domova,“ zakončila místostarostka Ženíšková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…