Zickler (ŘN): Když se teď nepostaráme, tak se z toho dlouho nevyhrabeme

18.09.2015 13:50

Říkám nahlas to, proč ULICE skřípe zuby. Proto ode mne nečekejte jen seriozní, uhlazená prohlášení, obcházející jádro problémů. Stranou svého zájmu nemohu tedy nechat ani události kolem uprchlické krize a aktuálně též možného omezení průjezdu hranic.

Zickler (ŘN): Když se teď nepostaráme, tak se z toho dlouho nevyhrabeme
Foto: Archiv Josefa Zicklera
Popisek: Josef Zickler, předseda politického hnutí Řád národa

Stále slyším jak se mnozí odvolávají na ochranu vnějších hranic Schengenského prostoru. Mám z toho divný pocit , jakoby někde asi existovala skupina myšlenkových iluzionistů, kteří pro NĚ (ty mnohé) sestavují ty nejabsurdnější odpovědi , které jsou v absolutním rozporu se skutečností. V tomto případě totiž neplatí: " KDO ČEKÁ, TEN SE DOČKÁ. TADY PLATÍ, KDYŽ SE NEPOSTARÁME, TAK SE Z TOHO DLOUHO NEVYHRABEME."

Jak jsem k tomu dospěl? Připojím trochu informací:

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ): Česká republika musí chránit své hranice, jinak není svrchovaný stát

Pokud se Česká republika vzdává ochrany svých státních hranic, rezignuje tím na vlastní svrchovanost. Státní hranice České republiky stále existují, protože nebyly Ústavou zrušeny ani změněny.

Jejich ochranu nelze účelově omezovat, pokud jsme svrchovaný stát. Naopak, žádné státní hranice nemá Evropská unie, protože není státem, ale organizací a Schengen je pouze sada dohod. Umožnění nedovoleného překročení státních hranic ČR je trestný čin. Vyplývá to ze stanoviska analytického a legislativního odboru Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ).

Připojuji i další závěry, ke kterým dospělo NSZ ve svém stanovisku ze 14. srpna 2015:

Státní hranice České republiky stále existují, stát je povinen ochranou státních hranic zajistit svrchovanost na svém území. Organizování nedovoleného překročení státních hranic ve kterémkoli místě je trestný čin.

– Ustanovení § 340 trestního zákoníku se vztahuje na všechny případy organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice České republiky v jakémkoli jejím místě a případnou následnou přepravu přes státní území.
– Rozlišování tzv. „vnitřní a vnější hranice“ pro účely schengenského prostoru se nijak nedotýká pojmu „státní hranice“ v § 340 trestního zákoníku a tudíž neomezuje jeho aplikaci jen na tzv. „vnější“ schengenskou hranici.

– Nedovolenost překročení státní hranice nelze zúžit jen na nerespektování kontroly na (vzdušné) státní hranici, ale je ji třeba vykládat šířeji ve smyslu respektování všech dalších požadavků, které si Česká republika stanovila jako podmínky vstupu na své území (cestovní doklady, bezpečnostní, zdravotní, veterinární omezení atd.).

– S ohledem na účel ochrany hranic způsobem vyjádřenými v Schengenském hraničním kodexu, bylo by nesmyslné, kdyby si stát nemohl zajistit ochranu tzv. vnitřních hranic jen proto, že sousedí jen se signatáři tzv. Schengenského prostoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.