Zickler (ŘN): Sloučení nebude. Nesouhlasím s pozicí Konvičky jako superlídra

21.11.2015 13:17

Dovolte mi předložit ucelenou informaci k jednání s ÚSVITEM NK, která byla jako první poskytnuta třetí osobou veřejnosti. Budu Vám jako přátelům zavázán pokud ji budete sdílet. Může se totiž stát, že se objeví i jiné verze.

Zickler (ŘN): Sloučení nebude. Nesouhlasím s pozicí Konvičky jako superlídra
Foto: Archiv Josefa Zicklera
Popisek: Josef Zickler, předseda politického hnutí Řád národa

V měsíci září letošního roku proběhla informace, že Blok proti islámu, který vede entomolog Martin Konvička, se dohodl na spolupráci s parlamentní opoziční stranou Úsvit - Národní koalice a půjdou společně do krajských, senátních i do sněmovních voleb. „Superlídrem“ společného volebního uskupení bude Konvička. Právě tato část dohody je mně však trnem v oku.

V poslední době přitom prolíná na povrch stále intenzivněji informace o dlouhodobém jednání mezi politickou stranou Úsvit - Národní koalice a politickým hnutím ŘÁD NÁRODA. Jednání údajně dospěla do bodu skoro stoprocentní shody, kdy prý zbývalo určit jen datum slučovacího sněmu. To by mělo být stanoveno v těchto dnech, ale... Je zde jeden  nezanedbatelný problém, a to postoj předsedy Řádu národa Zicklera k již citované dohodě a slibu mezi ÚSVITEM a Konvičkou, že docent Konvička bude tváří, tedy superlídrem veškerých volebních aktivit ÚSVITU.< S tím nemohu souhlasit.

V zásadě přitom mezi námi došlo během našich jednání ke shodě ve všech bodech stanov i programového prohlášení. Myslím, že nenastaly zásadní problémy věcného nebo názorového charakteru ani mezi mnou a předsedou poslaneckého klubu Úsvitu Markem Černochem. Nemohu ale souhlasit s tím, že svoje lidi sloučím se subjektem, jehož superlídrem je člověk s rétorikou, jakou má pan Konvička. Na tento svůj postoj jsem upozorňoval již při prvním vzájemném kontaktu s ÚSVITEM v měsíci srpnu letošního roku, kde kromě pana Zilvara byl přítomen i pan Lidinský.

Zastávám názor, že víru nelze striktně zakazovat, prakticky to ani nejde. Můžeme maximálně prosazovat zákaz praktikování jakéhokoli náboženství na území naší země, a to za předpokladu zadokumentování skutečnosti, že předmětné náboženství je v rozporu s právním řádem naší země, tedy paragrafem 5, zákona č.3/2002 Sb. Spíše mě zaráží, že povolovací a kontrolní činnost v této oblasti má v jurisdikci Ministerstvo kultury, a nikoli Ministerstvo vnitra.

Dá se říci, že s panem docentem Konvičkou máme stejné cíle, ale absolutně rozdílnou rétoriku jejich prosazování. V případě, že by byla celá věc postavena na rétorice pana Konvičky, byla by zásadní otázkou jakéhokoliv imigračního řízení otázka náboženské příslušnosti. To se dostáváme do světa náboženské a posléze i rasové nesnášenlivosti, a to opravdu není náš šálek kávy.

Ochránit naši zemi, tradice a samozřejmě občany lze striktním dodržováním našich zákonů. Musím konstatovat, že pro současnou situaci máme vcelku dobrou legislativu.Proto je neméně důležitým krokem donutit státní moc k tomu, aby právo vymáhala nekompromisně na všech bez rozdílu, ať si rozhněváme kohokoliv. U nás doma se musí ctít naše zákony.

Nechtěl jsem celou předběžně uzavřenou dohodu mezi oběma subjekty nějakým způsobem hroutit, ale rétorika pana Konvičky v případě pokračující spolupráce by musela opustit líbivou sféru, která občas přechází do oblastí, které jsou klasifikovány ne-li zákonnými, tak etickými normami jako již nepřípustné. Co mi ovšem nejvíce vadí, je pozice "SUPERLÍDRA" v osobě tohoto muže. To si nedovedu představit ani ve své nejbujnějši fantazii.

Jsem přesvědčen, že Řád národa by společně s Úsvitem-NK představil jiného superlídra, který by byl dobrým reprezentantem našich společných cílů. 

Nebyla by to špatná cesta se spojit

Spojení těchto dvou politických subjektů, tedy ÚSVITU – NK a ŘÁDU NÁRODA, by nebyla úplně špatná cesta pro současné politické dění. Současný ÚSVIT - NÁRODNÍ KOALICE prokázal po odchodu TOMIO OKAMURY svou vnitřní sílu a soudržnost. Jejich poslanecký klub má v současné době jak se říká tah na bránu a pod vedením Marka Černocha je klubem, o kterém je slyšet. Řád národa prokazuje svou věrnost k cestě konzervativního nacionalismu a je jednoznačně pracantem v budování svého hnutí. Svědčí o tom mnohonásobně větší členská základna, než má ÚSVIT – NK, a již dnes funkční místní a krajské organizace. V neposlední řadě je tento politický subjekt stoprocentně ekonomicky samostatný a má osobu výrazného předsedy.

V nejbližší době uvidíme, zda fenomén KONVIČKA bude dále jednak rozdělovat ještě více naši již tak rozdělenou společnost, potažmo politickou scénu. Nebo snad pánové najdou kompromisní řešení? Co je nutné Úsvitu-NK i Řádu národa přičíst k dobru je fakt, že se alespoň pokusili o sjednocení. Úsvitu dále i to, že přes možnost posílení vnitřní struktury strany a získání nezanedbatelných lidských i ekonomických zdrojů zůstali věrni svému slibu a jejich "SUPERLÍDREM" pro nastávající volební maratony bude pan KONVIČKA. Řádu národa slouží zase ke cti, že dal přednost svým zásadám konzervativního nacionalismu před vidinou stát se součástí parlamentní strany. Pánové, tak snad příště. 

Josef Zickler

  • ŘN - VU
  • Zemřel ve věu 64 let dne 27.4.2021
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…