Zimmermann (ODS): Hoří, má panenko aneb Nepolitici ve vládě

16.04.2014 21:22

Zrušíme poplatky, nezrušíme poplatky. Dolejeme peníze, nedolejeme peníze.

Zimmermann (ODS): Hoří, má panenko aneb Nepolitici ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokoje na lůžkových oddělení jsou přeplněny

To, co předvádí v posledních dnech a týdnech ČSSD a ANO kolem zvýšení platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce, připomíná formou i obsahem hořkou komedii Hoří, má panenko.
 
Tak jako ve známém Formanově filmu hráli převážně neherci, zde hrají převážně nepolitici. Na rozdíl od filmu, na který můžete a nemusíte jít, na tuhle černou komedii v reálném životě se musíme dívat všichni a doufat, že konec bude lepší než ve filmu.
 
O co jde? ČSSD a ANO za účasti lidovců slíbili ve vládním prohlášení lidem, že je zbaví břemene zdravotnických poplatků.
 
Poplatků za hospitalizaci, poplatků za recept, poplatků za návštěvu u lékaře. A pak bude všem dobře, ANO. Co na tom, že podobné poplatky platí lidé za zdravotní péči ve většině vyspělých zemí, kterým se chceme přiblížit.
 
Co na tom, že se nešťastně nazývají regulační, ač by se mohly zvát administrativní či zůstat bez přívlastku. Co na tom, že nejsou vysoké a že i doma každý musíme jíst, pít, svítit, topit.
 
Střih. Uběhly dva měsíce a všichni vidí, že poplatek 100 korun za den v nemocnici nemocnicím chybí. Jak by ne. Jen nemocnicím (ne celému zdravotnictví) chybí naráz cca 2,1 miliardy korun za rok. A to už je znát. Lidé to mohou pocítit na vlastní kůži.
 
Další střih a obrat. Premiér a ministr zdravotnictví velí: "K pumpám a hasit!" Ministr financí ovšem křičí: "Nemáme čím, je málo vody, státní rozpočet je skoro na suchu!" Navíc po straně dodává, že ti zdravotníci tam stejně mají bordel, takže, když něco shoří, vlastně se nic moc nestane. Jako ve filmu! Vláda se mezi sebou hádá, zda a jak má či nemá hasit požár, který sama (spolu) způsobila. Přitom oč snazší by bylo připustit chybu, opravit vládní prohlášení a odvolat slib, že vláda zařídí všechno a všem zadarmo. Představme si jen, že by zadarmo na pojištění byly například chleba, rohlíky a máslo. Garantuji, že do týdne by byly obchody prázdné a tvořily by se před nimi fronty.
 
Proč si ČSSD nevezme příklad od svých západních kolegů, vždyť v Německu sociálnědemokratický kancléř naopak poplatky dokonce zvyšoval! Nutno přiznat, že zejména z jeho zpřísňujících sociálních reforem Německo dodnes těží a je tak úspěšné. A lidé v Česku se na to dívají a ti rozumnější žasnou a doufají, že zrovna ta jejich nemocnice to vydrží a že na vlastní kůži nepocítí dopady vládní politiky ČSSD a ANO. Takhle to tedy vypadá, když vláda maká a nedělá jen tu pitomou politiku.
 
Nezbývá, než doufat, že konec bude jiný než ve Formanově černé komedii. Tam totiž tu hasičskou sekyrku nakonec ještě někdo ukradne.

MUDr. Petr Zimmermann
expert ODS pro zdravotnictví

reklama

autor: ODS

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…