Zimmermann (ODS): Mlha nad leteckou záchrankou

29.02.2016 13:39

Poslední dny a týdny sledujeme diskusi o zajištění letecké záchranné služby v ČR od příštího roku.

Zimmermann (ODS): Mlha nad leteckou záchrankou
Foto: ODS
Popisek: ODS

Zejména uvnitř vlády se vede spor, zda pokračovat v dnešním systému nebo ho zásadně změnit. Jde o naše zdraví a také o velké peníze, které provoz LZS stojí.

Ministerstvo financí navrhuje, aby celý systém převzala armáda nebo policie. Nejspíš si myslí, že se tak ušetří. Opak je pravdou. Armáda má bojovat a cvičit na boj, ne vozit zlomeniny ze sjezdovek. Podobně platí pro policii, že má především zajistit vnitřní bezpečnost, ne rutinně převážet raněné. Argument, že když už armáda vrtulníky má, aspoň budou létat, je také lichý. V této logice by mohla armáda třeba vozit sypké materiály na stavbě dálnic, aby se řidiči procvičili. Také by se (ne)ušetřilo. Je zřejmé, že provoz civilní LZS soukromníky je nakonec nejefektivnější. Je ovšem zapotřebí jasných pravidel, konkurence a porovnání se zahraničím.

Také by měla být zveřejněna statistika využití LZS, počet vzletů, spektrum zásahů a diagnóz. V naší relativně malé zemi bez vysokých hor a s hustou sítí pozemní záchranné služby se počet 10 míst letecké záchranky jeví vysoký. Navíc cena zakázky je uváděna od 1,7 do 3,8 miliard korun. Pokaždé s kulatým razítkem znalce.

Opravdu pozoruhodné.

Petr Zimmermann
expert ODS pro oblast zdravotnictví

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…