Zimola (ČSSD): Nové pagery zlepší dostupnost záchranné služby

13.02.2014 8:01

Jihočeská zdravotnická záchranná služba bude lépe a rychleji dostupná. Díky prostředkům z Jaderné elektrárny Temelín získají lékaři a další zdravotnický personál nové pagery.

Zimola (ČSSD): Nové pagery zlepší dostupnost záchranné služby
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Pagery zasahujícím posádkám v terénu poskytnou okamžité a zásadní informace z dispečinku záchranné služby. Zkvalitnění a zrychlení komunikace by se mělo projevit v dalším zvýšení spolehlivosti práce záchranářů včetně zkrácení dojezdových časů k jednotlivým případům.

„Vědomí, že v kritických situacích se můžeme spolehnout na profesionální a rychlou pomoc je důležité pro každého z nás. Proto se Jihočeský kraj snaží maximálně podporovat rozvoj všech složek Integrovaného záchranného systému, tedy vedle zdravotníků také policie a hasičů, a to jak profesionálních tak i dobrovolných,“ konstatoval hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Projekt zavedení pagerů v hodnotě přibližně 2,5 miliónu korun by měl být dokončen a uveden do plného provozu v polovině letošního roku. Náklady na jeho zřízení budou plně hrazeny z prostředků energetické společnosti ČEZ na základě rámcové smlouvy o spolupráci mezi ČEZ a Jihočeským krajem.

„Jde o moderní systém, který vedle dalších druhů spojení zajistí rychlou a zcela spolehlivou komunikaci mezi operačním střediskem a posádkami našich vozů. Předávání informací přes mobilní síť je často zdlouhavé a mnohdy nespolehlivé, ne všude je kvalitní signál, síť může být také z různých důvodů přetížena a podobně,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZSJčK) Marek Slabý.

Posádky zdravotnické záchranné služby, jejich jednotliví členové a vozidla, komunikují se zdravotnickým operačním střediskem různými a na sobě nezávislými druhy spojení. Ať již elektronicky prostřednictvím internetu, či mobilních telefonů, tak zejména klasicky radiofonní sítí, tedy radiostanicemi. Tato síť je analogová i digitální. Radiostanice jsou poměrně velké a těžké. Má-li záchranář na pracovním oděvu připnuty dvě „vysílačky“ a v kapse mobil, tak i překážejí záchranářům při práci. Nelze opomenout i ekonomickou stránku, neboť cena jednoho pageru nedosahuje ani poloviny ceny radiostanice, zejména v situaci, kdy  nyní používané radiostanice postupně fyzicky i morálně stárnou a bylo by nutno jich většinu obměnit.

Přesto tento systém hodlají záchranáři nadále používat jako zálohu mobilní či digitální sítě. „Musíme mít jistotu, že pokud nějaký ze systémů selže, bude nahrazen jiným, a že posádka na podnět zdravotnického operačního střediska okamžitě vyjede. Proto jsme přistoupili k zavedení moderního systému pagerů, který pracuje na velice podobném principu, ale je mnohem modernější, spolehlivější a rychlejší, protože odpadávají zdlouhavé hovory, které zatěžují provoz operačního střediska,“ poznamenal MUDr.Slabý.

Zátěž zdravotnické záchranné služby dlouhodobě roste. Ještě před deseti lety ošetřili záchranáři na jihu Čech zhruba 30 tisíc pacientů, loni se jejich počet přiblížil 70 tisícům. ZZSJčK působí na území o rozloze více než 10 tisíc kilometrů čtverečních. Od roku 2005 je jejím zřizovatelem Jihočeský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…