Zimola (ČSSD): Proč Šumava potřebuje zákon?

10.08.2014 20:10

V posledních dnech se opět do popředí zájmu dostává Šumava, a to především v souvislosti se senátorským návrhem zákona o Národním parku Šumava, který dnes projednává vláda. Bohužel se z některých vyjádření zdá, že vláda návrh nepodpoří.

Zimola (ČSSD): Proč Šumava potřebuje zákon?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

Říkám bohužel, protože jsem na základě svých zkušeností přesvědčen, že Šumava svůj zákon jednoznačně potřebuje.

Senátní návrh, o kterém se nyní jedná, nepovažuji za ideální řešení a neskáču z něj nadšením, ale vinou všech stran sporu o Šumavu jsme se dostali do situace, že je lepší nějaký zákon, i když ne úplně dokonalý, než zákon žádný.  Je skoro zbytečné se dohadovat o tom, zda bezzásahová zóna bude o 1 či 2 procenta větší či menší. V tom netkví podstata nezbytnosti tohoto zákona. Ta se skrývá v potřebě nastavení jasných a závazných pravidel, jakéhosi jízdního řádu, podle kterého se na Šumavě pojede další desítky let a co budou muset všichni respektovat.

Vždy jsem si myslel, že se lidé dokážou domluvit a nebudou k tomu potřebovat speciální zákon. Že budou ctít dohodnuté slovo a podanou ruku. Že jim půjde o věc a dokáží se povznést nad malichernosti. Strašně jsem se spletl. Za šest let ve funkci hejtmana jsem už zažil tolik podrazů nebo minimálně okopávání kotníků, že je nedokážu spočítat. Pochopil jsem, o co na Šumavě jde a co všechno lze zneužít v osvětové kampani tzv. ochránců přírody. Mluvil jsem s těmi poctivými a byl mile překvapen jejich názory na ty, co Šumavu znají jen z vlaku nebo zpoza tmavých skel pražských kaváren. A přál si, aby řádění těchto ekologistů bylo zastaveno jasnou a nepřekročitelnou zákonnou normou dříve, než proti správným a potřebným ekologickým myšlenkám a cílům dokážou popudit všechny normální lidi.

Zřejmě se toho nedočkám. Z jedné strany hrozí vetem pan prezident, který odmítá ustoupit byť jen o píď těm, co jsou za současný nemocný stav Šumavy přímo odpovědní. A z druhé strany Senátem schválený návrh zákona torpéduje naše vláda, které připadá málo zelený, aniž by se jediný ministr obtěžoval na Šumavu vypravit, rozhlédnout se po ní a promluvit si o ní s lidmi, kteří ji znají a jsou s ní srostlí. Pokud se o to některý z ministrů pokusil, omlouvám se mu a budu rád, když mi napíše, co viděl a slyšel.

Česká republika nepotřebuje obecný zákon o národních parcích. Slyšeli jste snad někdy o problémech v Krkonoších nebo v Podyjí? Je to ale skvělá kouřová clona pro to, jak Šumavu dále, na základě ministerských vyhlášek a nařízení, plundrovat a zabíjet. Že se k tomu propůjčuje rezortní ministr za ANO, je mrzuté, ale z hlediska politických dealů pochopitelné. Že by ale s tím souhlasili i ministři a poslanci za ČSSD, je pro mne nepředstavitelné a chci věřit, že se tak nestane.

Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …