Žižkov nejen sobě: Praha 3 zruší školku navzdory protestům rodičů

16.03.2015 18:52

Rada městské části Praha 3 rozhodla 9. března o zrušení MŠ Buková na Jarově.

Žižkov nejen sobě: Praha 3 zruší školku navzdory protestům rodičů
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 3

Na pozemku, kde školka stojí, chce výhledově postavit modulový jednopatrový objekt pro jesle. Dvoutřídní školka se specializuje na děti s respiračními problémy, ty se mají podle radnice přesunout do nově otevřené MŠ Jarov v ulici Na Chmelnici. Rozzlobení rodiče zorganizovali petici, kterou podepsalo asi 500 občanů.

Petice bude projednána na jednání zastupitelstva MČ Praha 3, které se uskuteční v úterý 17. března od 15:00 hodin na Havlíčkově nám. č. 9. Zastupitelstvo projedná kromě rušení školky v Bukové také návrh rozpočtu MČ v objemu 948 mil. Kč.

Radnice zrušení školky odůvodňuje špatným stavem objektu. Rekonstrukce objektu do provozuschopného stavu by podle radnice přišla až na 60 mil. Kč. Radnice považuje kapacity mateřských školek v Praze 3 za dostačující.

Klub ŽnS se zrušením MŠ Buková zásadně nesouhlasí, a to z následujících důvodů:

1. Není pravda, že rekonstrukce MŠ Buková by mohla stát až 60 mil. Námi oslovení odborníci odhadli celkové náklady na rekonstrukci školky na 6 – 7 mil. Kč. Objekt navíc není v natolik havarijním stavu, aby ho nebylo možné po drobných opravách ještě nejméně jeden školní rok užívat.

2. Není pravda, že kapacita MŠ na Praze 3 je dostačující. Osm tříd mateřských škol je umístěno provizorně v základních školách. Tato okolnost komplikuje základním školám umísťování dětí do prvních tříd. Navíc rozhodnutí o zrušení školky v Bukové přichází ve chvíli, kdy ještě neznáme výsledky zápisů do MŠ na příští školní rok a nevíme, zda nebude třeba zřizovat další provizorní třídy, jak se tomu dosud zcela nekoncepčně dělo. 

3. Nedostačující kapacitu jeslí není možné navyšovat rušením funkčních mateřských škol. Projekční příprava a povolení stavby jeslí nebo rekonstrukce školky potrvá nejméně rok, do té doby může současná školka dále fungovat. Navrhovaný rozpočet Prahy 3 letos s výstavbou nového objektu nepočítá.

4. Snižování kapacity míst v MŠ je naprosto nelogické v situaci, kdy poptávka po umístění stále převyšuje nabídku. Zachování MŠ Buková umožní nové kapacity v MŠ Jarov využít pro tuto neuspokojenou poptávku. Zvýšené kapacity MŠ pak umožní přijímat i děti mladší 3 let. To by zlepšilo možnost návratu rodičů do práce a pomohlo kompenzovat nedostatečnou kapacitu zařízení jeselského typu.

5. Zrušením školky se výrazně zhorší časová dostupnost pro rodiny žijící v dané lokalitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Žižkov nejen sobě

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

19:05 Dostálová (ANO): Vznikl paskvil, kde hlavní roli hrál pan ministr Vít Rakušan

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k migračnímu paktu a hrozícímu kolapsu st…