Zlínský kraj: Inovační vouchery pomáhají zkvalitnit život vozíčkářů i chránit hasiče a policisty

19.08.2014 15:40

Projekt Inovační vouchery Zlínského kraje je každoročně úspěšný a u drobných i větších firem velice oblíbený. Svědčí o tom nejen fakt, že letos o voucher žádalo 85 žadatelů, ale i výsledky z loňského roku. Díky loňským dotacím se totiž podařilo realizovat několik zajímavých projektů, mezi mnohými například vývoj nové mobilní aplikace, návrh nového obráběcího stroje nebo vývoj speciálních technických rukavic.

Zlínský kraj: Inovační vouchery pomáhají zkvalitnit život vozíčkářů i chránit hasiče a policisty
Foto: stanislav-misak.cz
Popisek: Hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák

Společnost Otrusina, s. r. o. voucher v hodnotě 149 999 Kč využila na návrh nového obráběcího stroje pro výrobu dlouhých ozubených tyčí, které tvoří jednu z nejdůležitějších součástí bezbariérových plošin sloužících především invalidním občanům k překonávání schodů či nerovností terénu. Jedinečnost navrhovaného výrobního zařízení spočívá v tom, že na českém trhu neexistuje stroj podobného typu, který by obráběl požadované strojní díly. Díky spolupráci s Katedrou obrábění a montáže Fakulty strojní Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě se to změnilo.

Další firmou, která ve spolupráci s Centrem polymerních systémů UTB ve Zlíně nalezla nové technologické postupy spojování membrány s podšívkou v technických rukavicích pro hasiče, policii a armádu byla společnost Holík International s. r. o. Ta využila voucher ve výši 142 500 Kč ke zkvalitnění a větší bezpečnosti rukavic pro riziková povolání v extrémních podmínkách.

Inovační vouchery však využívají i známější společnosti, například Continental Barum. Ta voucher v hodnotě 147 750 Kč využila na vývoj a inovaci procesu zpracování surového pláště na konfekčních strojích pro nový typ nákladních pneumatik, se kterými společnosti pomohli akademici Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Jinou společností, která v loňském roce využila inovační voucher ve výši 149 250 Kč na spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně, je EGO Zlín, spol. s. r. o. Ta si ve spolupráci s Centrem polymerních systémů UTB ve Zlíně nechala zpracovat designérskou studii a vlastní návrh ucelené sestavy doplňků do novorozeneckého boxu. Sestava se skládá z podložky, fixačních pásků, přikrývky, polohovacích prvků, prvků pasivní bezpečnosti nebo stínítka. Cílem spolupráce bylo odlišit se od stávajících produktů na trhu prostřednictvím přidané hodnoty, a to lepších užitých vlastností, což se podle slov zástupců společnosti podařilo.

Všichni zástupci společností se shodli na tom, že projekt inovačních voucherů považují za mimořádně zdařilou pomoc pro firmy, jak zlepšovat svůj inovační potenciál. Podle nich je klíčové, že se tímto způsobem dají realizovat menší projekty, které jsou však neméně důležité. Obě zúčastněné strany, jak společnosti, tak akademici, si spolupráci nemohou vynachválit a propojování těchto dvou sfér oceňují.

Více informací lze najít na internetových stránkách projektu www.objevtesmer.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-zlinsky.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…