Změna pro Jablonec: Čistka ve výborech a komisích

21.04.2016 22:40

Jablonecká koalice drtí svou jedinou skutečnou opozici – Změnu pro Jablonec. Nechala jí jen zanedbatelný prostor ve výborech zastupitelstva a komisích rady.

Změna pro Jablonec: Čistka ve výborech a komisích
Foto: Změna pro Jablonec
Popisek: Změna pro Jablonec

Podle dosavadních demokratických zvyklosti by měl mít každý klub v každém výboru a komisi své zastoupení. To však v Jablonci přestalo platit. Změna pro Jablonec se čtyřmi mandáty ve třicetičlenném zastupitelstvu přišla o zastoupení ve třech z pěti výborů a v pěti ze sedmi komisí.  Zato KSČM s jedním zastupitelem, která je vůči koalici velmi „konstruktivní“, má zastoupení téměř ve všech výborech a komisích podobně jako „opoziční“ hnutí ANO se sedmi mandáty.

„Nejlepší primátor Petr Beitl v plné nahotě ukázal demokratické kvality jím vedené koalice. Ze všeho nejvíc mě mrzí, že byla odvolaná také architektka Ida Chuchlíková, která byla za Změnu pro Jablonec členkou výboru pro územní plánování a strategii rozvoje města. Tento výbor je právě nyní zcela zásadní, protože zhruba za rok se bude schvalovat nový územní plán města,“ konstatuje volební lídr Změny pro Jablonec Jakub Macek a dodává: „Bohužel její odbornost byla trnem v oku členům výboru, kteří nemají s územním plánováním vůbec žádné odborné zkušenosti, ale mají jen politickou ‚kvalifikaci‘.“

Změny ve výborech a komisích koalice zdůvodnila optimalizací počtu členů, zefektivněním, resp. zkrácením jednání, která jsou místy dlouhá i odbornými výstupy našich zástupců, které jsou nezajímavé pro většinu méně zasvěceného fóra. Otevřela se i otázka kompetencí a odbornosti, avšak výsledek čistky ukazuje, že naopak odbornost je problémem a „odborníkem“ je pouze ten, koho tak označí koalice.

Jindřich Berounský říká: „Výsledek dnešního převolení výborů a komisí je pro mě a pro Změnu více než hořký. Za efektivitu jednání přitom odpovídá přímo předseda výboru či komise, který jednání řídí. Vedení poradních orgánů města zůstalo stejné, avšak téměř z nich zmizela Změna pro Jablonec. 

Provedená redukce spočívala v tom, že třináctičlenné výbory a komise byly zrušeny a nově byly jmenovány výbory a komise jedenáctičlenné. Jak koalice, tak opozice přišla vždy o jednoho člena. Doposud měla každá koaliční strana dva zástupce a každá opoziční jednoho. Po úpravě jedna z opozičních stran přišla o zastoupení úplně. Nejvíce to odnesla Změna pro Jablonec, která nemá zastoupení v 8 z 12 výborů a komisí. Přitom tyto poradní orgány města byly dodnes v Jablonci nad Nisou, stejně jako v jiných městech stále jsou, obsazovány tak, aby každý zastupitelský klub měl ve výboru či komisi alespoň jednoho zástupce. V jabloneckém zastupitelstvu je osm subjektů, viz tabulka.

Tabulka: počty zastupitelů v jabloneckém zastupitelstvu

Volební strana

Počet mandátů

Volební výsledek

ODS

7

20,41 %

ANO 2011

7

18,27 %

ČSSD

4

11,14 %

Změna pro Jablonec

4

11,02 %

Domov nad Nisou

3

9,94 %

Nová budoucnost pro Jablonec

2

6,46 %

TOP 09

2

5,61 %

KSČM

1

5,00 %

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce