Změna pro Jablonec: Netransparentnost rozhodování o kasinech vzbuzuje spekulace a nedůvěru

11.03.2016 21:37

V Jablonci se zvýšil počet povolených kasin ze 3 na 11. Poté, co v Jablonci od ledna 2015 platina nulová tolerance heren a kasin, jde o jasný krok zpět, který vzbuzuje u veřejnosti mnoho spekulací.

Změna pro Jablonec: Netransparentnost rozhodování o kasinech vzbuzuje spekulace a nedůvěru
Foto: Změna pro Jablonec
Popisek: Změna pro Jablonec

Umocněno je to tím, že podrobné výsledky rozhodování o povolení kasin nebyly zveřejněny a vedení města je tají dokonce i před zastupiteli města.

Včera se bohužel nepodařilo Změně pro Jablonec zabránit tomu, aby jablonecká koalice (ODS, ČSSD, Domov, Nová budoucnost, TOP 09 a KSČM) v čele s primátorem Beitlem s arogancí jemu vlastní zastupitelstvem na sílu protlačila 16 hlasy ze 30 povolení 8 nových (pseudo)kasin. Některé argumenty byly předem známé, jiné zarážející: Vzniknou černé herny, rozšíří se kvízomaty, limuzíny budou vozit hráče do Liberce, máme nejtvrdší regulaci hazardu v ČR, nemáme jinou možnost, pokračujeme ve snižování herních míst, chybí potřebná legislativa atp.

Jakub Macek, největší odpůrce heren a kasin v zastupitelstvu, k tomu říká: „Každý zastupitel, který hlasoval pro povolení nových kasin, by si měl sáhnout do svědomí a odpovědět na otázku, co pozitivního kasina přinesou občanům a zda hlasoval v jejich zájmu či v zájmu někoho úplně jiného. Jelikož nebyly zveřejněny podrobné výsledky hodnocení žádostí o povolení kasin, oprávněně budou vznikat různé spekulace. Má-li vedení města čisté svědomí, mělo by podrobné bodové hodnocení žádostí podle předem daných kritérií zveřejnit.“

Zastupitelé dostali jen souhrnnou tabulku, ze které je možné zjistit jen celkový počet bodů pro každou žádost, přičemž 5 z 11 povolených kasin získalo 75 bodů ze 100, tedy nejnižší bodový příděl, který zaručil doporučení „odborné komise“, složené ze zástupců koalice, k zařazení adresy daného kasina do vyhlášky.

Michaela Tejmlová dodává: „Od ledna 2015 platila nulová tolerance heren a kasin, jenže v červnu 2015 byla prolomena. Došlo k povolení 3 kasin a včera se jejich počet zvýšil na 11. Jde o jasný krok zpět, takže to nevnímám jako jednu z nejpřísnějších regulací hazardu v České republice, jak to interpretuje pan primátor Beitl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.