Změna pro Liberec: Papírové náměstí má zhyzdit šestipatrový dům. Kde udělalo město chybu?

19.06.2014 16:20

Památkovou zónu na Papírovém náměstí může zhyzdit obří šestipatrový dům i přes nesouhlas Národního památkového ústavu. Dům plánuje postavit společnost se španělskými vlastníky, ale vystupuje za ni ing. arch. Filip Horatschke, mimo jiné spojený s kauzou bytového domu Svojsíkova.

Změna pro Liberec: Papírové náměstí má zhyzdit šestipatrový dům. Kde udělalo město chybu?
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
Zastupitelé Změny pro Liberec zjistili, že ani samospráva, ani státní správa neudělali nic, aby tvář města v této cenné lokalitě ochránili. Stavební úřad se nezabýval nesouhlasným stanoviskem památkářů, veřejnost nebyla informována, Rada architektů se nevyjádřila a vedení města, které v roce 2012 mohlo špatné rozhodnutí napravit, nic neudělalo.

,,Šestipatrový dům mezi Papírovým náměstím a Lucemburskou ulicí by měl zabrat celý blok původní zástavby. Přitom celá oblast byla a je charakteristická různorodou zástavbou. Na příkladu tohoto domu se ukazuje, jak moc Liberci chybí hlavní architekt a jak snadné je obejít nesouhlasné stanovisko památkářů,“ vysvětluje Jaromír Baxa.

Dům má vyrůst na pozemcích, které původně patřily městu. Město o ně ale přišlo v souvislosti s Mistrovstvím světa v lyžování v roce 2009, kdy je darovalo Pavlu Michalovi (spolumajitel Kalendáře Liberecka) výměnou za pozemky v areálu ve Vesci. Pokud by město pozemky takto nesměnilo, připravovaný projekt by v této podobě zřejmě neměl šanci vzniknout. Dům již má platné územní rozhodnutí z roku 2009, které ale bylo vydáno za podivných okolností. Stavební úřad nebral v úvahu stanovisko Národního památkového ústavu (NPÚ), a to proto, že mu nebylo ani doručeno. NPÚ zasílá svá stanoviska na oddělení památkové péče na městě a toto oddělení zkrátka ke stanoviskům NPÚ nepřihlédlo.

K územnímu rozhodnutí se vyjadřovala také samospráva, konkrétně odbor strategie a   územní koncepce, dnes odbor hlavního architekta, ing. arch. Petr Kincl z odboru podal vyjádření, že s architektonickým a urbanistickým řešením město souhlasí (architekt P. Kincl je zaměstnancem města  a členem Rady architektů).

Přesto radnice s novým vedením mohla své rozhodnutí napravit, a to když v roce 2012 probíhalo jednání o aktualizaci územního rozhodnutí. V roce 2012 ale nebyla doručena žádná námitka, veřejnost byla jako obvykle informována pouze přes úřední desku, a stavební úřad proto žádosti o prodloužení vyhověl.  Nyní platí územní rozhodnutí do 31.7. 2015.

Jaromír Baxa: ,,Zarážející je, že se nevyjádřila se ani Rada architektů a se svým stanoviskem nevystoupil ani žádný z jejích členů. K čemu je Rada architektů, když ne k posuzování domů o velikosti celého bloku v památkové zóně? Nevíme, jestli o tom nevěděli, nebo jestli dům nechtěli projednávat, ale to je celkem jedno, tento případ je ukázkou toho, že experiment v podobě Rady architektů nefunguje.“

,,Proto je tak potřebný,,Úřad hlavního architekta“, který vydává stanoviska k jakékoliv plánované výstavbě a kde je za tvář města zodpovědný jeden odborník, který by měl být, na rozdíl od liberecké Rady architektů, bez projektantských či podnikatelských ambicí,“ uzavírá Zuzana Tachovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Změna pro Liberec

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…