Změna pro Liberec: Pomocí mobilní aplikace si každý vyhledá nejvhodnější zelenou plochu

23.01.2017 17:38

Německé Drážďany, Děčín, Ústí nad Labem a Liberec. Čtyři města, která se spojila pro dobrou věc. Spustila projekt Bidelin. Na jeho konci se otevře mobilní aplikace, s jejíž pomocí si lidé vyhledají zelenou plochu v tom kterém městě, jež pro ně bude nejpříjemnější.

Změna pro Liberec: Pomocí mobilní aplikace si každý vyhledá nejvhodnější zelenou plochu
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Jeden příklad za všechny. Maminka pětiletého dítěte požaduje lokalitu nejvhodnější právě pro jejího potomka, Bidelin toto místo vyhledá a ještě k němu maminku zavede.

„Projekt se zabývá vytvořením systému sídelní zeleně ve městě. V první fázi tohoto přeshraničního projektu bude zmapována zeleň ve všech zmiňovaných městech. Následně vytvoříme ucelený systém, který propojí zelené plochy. Vznikne síť pomocí zklidněných komunikací,“ říká liberecká (ex)náměstkyně pro zeleň Karolína Hrbková (Změna), která tento týden v rámci projektu opět navštívila Drážďany. Nehodlá Bidelin opustit kvůli politickým útokům na svou osobu. Křivdu z  odvolání necítí, dále pracuje na věcech, jež považuje za důležité, smysluplné.

„Zelené plochy v tomto systému budou rozčleněny, například pro sport, parky, pro každodenní krátkodobý pobyt nebo plochy důležité pro ochranu přírody. Postupně by je pak město mělo uvést do odpovídajícího stavu,“ dodala Hrbková.

Jak Bidelin vznikal? „Město Liberec oslovila ústecká Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, která dlouhodobě spolupracuje s městem Dražďany, což se Liberci v minulosti nepodařilo. Právě díky Ústí jsme byli na tato jednání přizváni. V Drážďanech jsem tedy následně představila problematiku zeleně v Liberci a nastínila jsem možnosti, jak by ten projekt mohl vypadat. Město Drážďany a jeho ekologický institut nás velice rádi přijaly jako partnery do projektu,“ vylíčila počátky Bidelinu Karolina Hrbková.

Projekt Bidelin je podle Hrbkové přínosný i proto, že jeho výstupy budou zapracovány do územního plánu, kde nahradí povinnost vytvořit územní studii zeleně a tím ušetří městu zhruba 2 000 000 Kč.

Celkové výdaje projektu činí 1 873 873 Kč, požadovaná výše podpory 1 686 486 Kč (tj. 85 % uznatelných nákladů z prostředků EU Evropského fondu pro regionální rozvoj a 5 % ze státního rozpočtu ČR). Spolufinancování města činí 187 387 Kč (tj. 10 % z celkových uznatelných nákladů).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…