Zpráva o činnosti hnutí ANO

28.02.2015 13:20

Zpráva o činnosti našeho hnutí, kterou přednesl na III. celostátním sněmu předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Zpráva o činnosti hnutí ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

Hnutí ANO bylo registrováno na ministerstvu vnitra 11. května 2012, poslední řádný sněm proběhl 2. března 2013.

Na jaře 2013 začala kampaň, v níž se hnutí ANO vyprofilovalo jako středopravé hnutí, které nechce dopustit vládu ČSSD s komunisty a zároveň chce napravit škody po pseudopravicových vládách pana Topolánka, Nečase a Kalouska. Po vládách, které voličům něco slibovaly, ale činily úplný opak.

Rostla a dodnes roste naše členská základna. Na zasedání předsednictva v polovině letošního ledna jsme přijímali 275 nových členů a schválili založení 40 nových místních organizací. Na začátku února jsme tedy v České republice měli 14 krajských, 91 oblastních a 229 místních organizací.

Členská základna se rozrostla na 2560 členů, což je úctyhodné číslo na to, že během dvou let proběhly v podstatě čtvery volby, kvůli nimž jsme nábor členů museli zastavovat.

Největším naším úspěchem roku 2013 byly bezesporu předčasné parlamentní volby. Měli jsme vlastně i určité štěstí v tom, že naše kampaň, která měla původně trvat více než dva roky do řádných sněmovních voleb, začala už v půlce roku, získali jsme tak náskok před ostatními, kteří nečekali ostudný pád Nečasovy vlády.
Z výchozího bodu necelého jednoho procenta důvěry jsme se díky intenzivní práci, za kterou je potřeba poděkovat všem aktivním členům hnutí, přes léto probojovali na pět procent, před volbami jsme sami – a to jsme si mysleli, že optimisticky – odhadovali, že se bude naše podpora pohybovat kolem 10 procent.
Samotné volby proběhly 25. a 26. října 2013 a ANO v nich skončilo těsně druhé za ČSSD se ziskem 18,65 procenta hlasů, získali jsme 47 poslaneckých mandátů a hned jako nováčci jsme byli postaveni před hotovou věc – museli jsme začít vyjednávat o koaliční vládě, ač jsme před volbami říkali, že zamíříme do opozice. Jediné možné a odpovědné řešení ovšem pro ANO bylo sestavit vládu s ČSSD a KDU-ČSL.

Samotná vyjednávání o vládě nebyla jednoduchá, museli jsme dělat ústupky z programu, který jsme slíbili našim voličům, ale i z dnešního pohledu jsem přesvědčen, že lepší řešení pro tuto zemi, než je současná vláda, neexistovalo.

Po volbách jsme si schválili etický kodex poslance a naši poslanci taky jako jediní zveřejnili už při nástupu do funkcí své majetkové poměry. Museli jsme se také vyrovnat s problémy kandidátů na Vysočině, kde dva úspěšní kandidáti zalhali při sestavování kandidátek, věc jsme nezametli pod koberec, ale ihned a nekompromisně jsme ji řešili.

Na základě koaličního vyjednávání, které vyvrcholilo podepsáním koaliční smlouvy 6. ledna 2014, jsme ve vládě získali šest postů, post vicepremiéra a ministra financí, dále resorty obrany, místního rozvoje, životního prostředí, spravedlnosti a dopravy.

Přesto, že jsme byli ve vyjednávání nováčky, prosadili jsme řadu zásadních a pro naše občany životně důležitých věcí. Daří se nám napravovat nespravedlnosti minulých vlád, vracíme lidem to, co jim pravicové vlády sebraly a zároveň na rozdíl od těchto vlád nezvyšujeme daně, to je alespoň podle mého soudu hlavní poslání hnutí ANO v současné koalici – napravovat škody po minulých vládách, stabilizovat státní správu, hospodářství, ekonomiku a zabránit plýtvání a rozkrádání.

Vstup do vlády nebyl jediným pro ANO zásadním krokem v české politice v loňském roce. Už na jaře nás čekala další kampaň, naše hnutí poprvé kandidovalo do voleb do Evropského parlamentu. Přesto, že účast v evropských volbách byla rekordně nízká, podařilo se hnutí ANO s lídrem kandidátky Pavlem Teličkou zvítězit a získat čtyři mandáty. V listopadu letošního roku se pak hnutí ANO stalo součástí Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE).

Premiérové pro nás byly i říjnové komunální volby, které byly spojené s volbou do třetiny Senátu. A volby to pro nás byly opět úspěšné. Hnutí ANO získalo procentuálně nejvíc zastupitelů ze všech stran, má devět primátorů a uzavřelo více než 200 koalic ve městech a obcích. Díky úspěchu čtyř kandidátů do Senátu má naše hnutí také nově senátorský klub, který spolupracuje s našimi poslanci.

Za zmínku určitě stojí i založení think-tanku nazvaného Institut pro politiku a společnost, jehož hosté zde před polednem vystoupili. Letos by se jeho činnost, z níž by měli těžit nejen politici našeho hnutí, měla rozběhnout naplno.

Cílů v letošním roce má hnutí ANO několik. Kromě III. celostátního sněmu, který se jistě stane pro ANO dalším milníkem, chceme do konce roku 2015 mít hotový program pro krajské volby a současně chceme vybrat kandidáty na krajské hejtmany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…