Zůbek (ČSSD): Proč podporuji Jabloneckou výzvu?

19.10.2015 7:24

Jako člen Odborového svazu dopravy jsem byl seznámen s tzv. Jabloneckou výzvou, která vzešla z prostředí odborové organizace jednoho z autobusových dopravců v Ústeckém kraji. V kraji, který zatím jako jediný plně rozvinul a zapojil do praxe oblast výběrových řízení na veřejné dopravce.

Zůbek (ČSSD): Proč podporuji Jabloneckou výzvu?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Jejím předmětem je velmi výrazný nesouhlas a nespokojenost řidičů autobusů se mzdovým odměňováním, které je dáváno přímo do souvislosti s procesem výběrových řízení vyhlašovaných krajskými reprezentacemi. Pro politickou reprezentaci Zlínského kraje se tak jedná o významný moment v situaci, kdy obdobná soutěž je připravována i pro podmínky našeho kraje.

Jasný odborářský protest a vztyčený ukazováček je namířen proti systému, který díky konkurenční soutěži nabídek jednotlivých dopravců omezuje možnost tvorby nabídkové ceny více méně jen na režim úspory v mzdové oblasti svých zaměstnanců. Ostatní vstupní náklady (cena nafty, autobusu, atd.) jsou totiž u všech soutěžících subjektů na obdobné úrovni a prostor pro jejich redukci mnoho nenabízí. Lidově řečeno to znamená, že zaměstnancům dopravních firem, které v soutěži uspějí, tak hrozí reálný pokles výplat a dalších sociálních benefitů.

A z textu výzvy je zřejmé, že na základě osobní zkušenosti ústeckých dopraváků jde o realitu. Bohužel. Osobně na riziko a nebezpečí poklesu ekonomických a sociálních podmínek zaměstnanců dopravních firem, v souvislosti s výběrovými řízeními na nejnižší cenu, upozorňuji dlouhodobě. Jak v diskuzích uvnitř stranické struktury, v rámci vedení kraje, tak i na jednáních Výboru pro dopravu ZZK.

Dle mého názoru není totiž zcela jisté, že soutěžním výběrem dopravců nastane v regionální dopravní obslužnosti stabilita. Minimálně v oblasti sociální a personální situace zaměstnanců konkrétních dopravců tomu tak určitě nebude.

Již dnes je velkým personálním problémem nahrazovat starší a pomalu odcházející ročníky řidičů z povolání a noví zájemci o toto povolání se příliš nehrnou. Ať už z důvodu velmi nákladného výcviku, časové náročnosti výkonu služby či stále oslabující vážnosti tohoto povolání.

Výzvu proto podporuji nejenom jako člen odborů, ale také z pozice 20. roční praxe a znalosti problematiky ve veřejné autobusové dopravě.

Mgr. Tomáš Zůbek , ČSSD Kunovice, člen Výboru pro dopravu Zastupitelstva Zl. Kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.