Zvára (Svobodní): Doba pokrytecká

17.02.2016 10:17

Každá doba je něčím specifická. Tu dnešní bych nazval dobou pokryteckou, i když si jsem vědom toho, že se u nás opakuje po nepříliš dlouhé době.

Zvára (Svobodní): Doba pokrytecká
Foto: svobodni.cz
Popisek: Karel Zvára

Ještě jsem nebyl na světě, když po "bratrské intervenci" pěti spojeneckých armád v roce 1968 podepisovali občané ČSSR Poučení z krizového vývoje. Nebylo důležité, co si mysleli, hlavně, že podepsali. Nejspíš netušili, že šlo o začátek dlouhých dvaceti let normalizace. Doby, v níž si téměř každý dával pozor, aby před jinými, než blízkými přáteli, neřel svůj skutečný názor. Byla to doba autocenzury a rezignace na vlastní názor.

Pokrytectví se k nám po roce 1990 začalo postupně vracet. Nejdříve s vlnou politické korektnosti a multikulturalismu. Mysli si, co chceš, ale hlavně neříkej, že se ti nelíbí tamhleten pán, co vypadá podobně jako ten lump, co nás okradl.

Opětovné uzavírání vlastních názorů jen do vlastní hlavy pokračovalo v rovině právní. Firmy přestávají patřit jejich vlastníkům, ti totiž ztrácejí smluvní volnost. Nemohou si ani určit, s kým uzavřou pracovní smlouvu. A jde to ještě dál, už ani ten, kdo jedná za jiného, nemůže poctivě plnit pokyny zastoupeného, v tomto případě na trhu s nájemním bydlením. A aby toho nebylo dost, na frak dostávají od státu ti, kteří aktuální vlastníky státu nebo jejich snaživé podřízené zpochybní nebo naštvou.

Jde o pár příkladů, ale v médiích jich proběhlo víc. Nejde ale primárně o ně, i když lidské osudy šikanovaných jsou často poznamenané. Jde o vliv na všechny ostatní. Ti vidí, že pokud budou zlobit, může přijít nepříjemnost. A tak se vrací autocenzura.

Možná vydrží do příštích voleb, možná bude trvat desetiletí. Ale český člověk opět povstane. Tak jako se každý druhý v osmdesátých letech vypořádal se státním socialismem tím, že dělal melouchy nebo prodával podpultovky. Vydával samizdaty či šířil politické vtipy.

I když teď českou společnost kočírují staří harcovníci z dob minulé normalizace, věřím, že bude skutečně líp. Protože stát, který k aktivním lidem vystupuje pod heslem "prudit a škodit", se stává kolosem na hliněných nohou. Bez ohledu na to, jak velkou silou si jeho aktuální vlastníci budou chtít svoji moc upevnit.

Karel Zvára,
místopředseda Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.