Zvára (Svobodní): Otevřený dopis MPO - zpoplatnění WiFi?

17.01.2015 18:43

Otevřený dopis pro Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zvára (Svobodní): Otevřený dopis MPO - zpoplatnění WiFi?
Foto: svobodni.cz
Popisek: Karel Zvára

Vážení,

MF Dnes, iDNES.cz [1] a tento článek [2] Patricka Zandla uvádějí, že se připravuje legislativa, která by vedla ke zpoplatnění nelicencovaných (tzv. "volných") radiových pásem, ve kterých jsou mj. provozovány nejen telekomunikační sítě WiFi, ale na této frekvenci pracují také např. i mikrovlnné trouby. Hledal jsem k těmto domněnkám další informace, avšak na webových stránkách Českého telekomunikačního úřadu, Ministerstva průmyslu a obchodu ani v Knihovně připravované legislativy [3] jsem žádné nenašel.

Zpoplatnění těchto pásem, byť i jen pro komerční provoz, by znamenalo nejen zvýšení nákladů koncových uživatelů (kterými jsou z velké části domácnosti), ale také sbírání informací o bezdrátových přípojkách a tímto opatřením by, jak je naznačeno v odkazovaném článku [2], mohlo dojít také k novému zvýhodnění "drátových operátorů".

Vzhledem k nedohledatelnosti odpovídajících informací se proto obracím na Vás a žádám Vás o sdělení, zda se domněnky ohledně připravovaného zpoplatnění zakládají na pravdě. Odkazovaný článek [1] sice obsahuje odpověď MPO "Z pohledu MPO je předčasné komentovat tento návrh", nicméně jsem přesvědčený, že odborná, politická i další dotčená veřejnost by měla mít přístup k informacím o připravované legislativě. Bez přístupu se totiž může snadno stát, že ČTÚ či MPO vynaloží prostředky daňových poplatníků zbytečně na přípravu nerealizovatelného nebo politicky neprůchodného návrhu.

S přáním všeho dobrého,

Ing. Karel Zvára, Strana svobodných občanů, místopředseda strany

Reference

[1] http://ekonomika.idnes.cz/za-wi-fi-se-bude-platit-planuje-stat-statisicum-lidi-by-to-zdrazilo-internet-17q-/ekonomika.aspx?c=A150116_120800_ekonomika_nio#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6
[2] http://www.marigold.cz/item/co-je-za-zpoplatnenim-wifi-frekvenci-v-cesku
[3] https://apps.odok.cz/kpl

Dovětek mimo otevřený dopis

V roce 2009 jsem se rozhodl podat přihlášku do politické strany proto, že jsem dospěl k názoru, že pokud svobodu svoji a svých blízkých nebudu hájit sám, nemohu to žádat ani po nikom jiném - a nikdo jiný to za mne nejspíš neudělá. Jsem připraven na prosazování společných témat spolupracovat i s představiteli dalších politických stran, ač se naše pohledy na jiná témata mohou významně lišit.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.