Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Liana Janáčková není kontroverzní

14.09.2014 8:40

Stále mne překvapuje, že nositel jiného než většinového názoru v této zemi je hned nazýván kontroverzním, a jak se ještě v roce 2014 neví, že obec nerovná se stát. Jsme národ alibistů a nevzdělanců? To snad ne...

Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Liana Janáčková není kontroverzní
Foto: archiv
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

Znám to velmi dobře z vlastního života. Když jsem vstoupila v roce 1998 do zastupitelstva mého města, a to dobře připravena, protože jsem už nějaký pátek spolupracovala s některými zastupiteli, dovolila jsem si něco nevídaného. Vystoupila sem s ostrou kritikou tehdejšího starosty za jeho kroky vůči městské firmě, protože jsem věděla, že to, co připravuje, je tragédie. To tam do té doby nebylo zvykem. Co řekl starosta, bylo slovo boží, co udělal, bylo krásné a skvělé, a měl kolem sebe jen lidi, co mu klepali po zádech. Protože se z toho měli většinou dobře nebo alespoň pohodlně. Hned jsem dostala nálepku kontroverzní,protože, světě zboř se, jsem jim sáhla na modlu. Novináři šok, lidi vyděšeni - a já kontroverzní. Roky následné mi však daly za pravdu - tento starosta za alibistické podpory svých věrných dovedl tuto firmu spolehlivě k bankrotu. Město přišlo o desítky milionů. Ale to je jiná kauza - nálepky "kontroverzní" už jsem se však nezbavila, protože on sám ji aktivně podporoval, a v pozadí zůstávalo, že se prakticky v ničem, co říkám nepletu, tedy jaksi nepovšimnuto zůstávalo, že jsem měla vždy - pravdu. Mimo jiné i proto, že nikdy nestřílím od pasu, ale vždy si vše ověřim, připravím a "vyfutruji" argumenty. Dokonce v této rétorice pokračují dnes i pohrobci tohoto exstarosty, jen pod jinými značkami, a já se jich marně ptám, kde byli tehdy, když bylo třeba se přidat? Tedy jen proto, že jsem nazvala věci pravými jmény, jsem dostala tuto nálepku - i když jinak jsem velmi pohodový a přátelský člověk. Pouze více odvážný než někdo jiný.

Druhý moment - když mi pan Václav Moravec v přímém přenosu v krajské volební kampani řekl v nějaké souvislosti větu - ale vždyť kraj je přece nadřízený obcí a měst, málem jsem spadla ze židle. To si ještě nikdo nevšiml, že máme samosprávu? Dobře - v roce 1993, 1996 bych mu to ještě odpustila, ale dvacet let poté? Proto mne berou čerti, když čtu, že pokud Liana Janáčková chce peníze pro obce, že tyto peníze budou znárodněny. Obce jsou od roku 1990 samostatné, se státem nemají ve své podstatě společného vůbec nic. Jak si s tím která obec poradila, s tou samostatností, vidí její občané a za chvíli voliči, neb máme komunální volby. Pokud mají obce peníze, nejsou to peníze státní, ale obecní - samosprávné. A trvám rovněž na tom, co Liana Janáčková řekla - obce si s těmi penězi nejlépe poradí, protože své nepřizpůsobivé znají nejlépe.

A že Liana Janáčková říká nahlas to, co se jiní nahlas říct bojí, aby nebyli obvinění s rasismu? To by jí mělo přinést jen respekt a sympatie společnosti. Kdo dokáže vystoupit na stupínek a říct Král je nahý, by měl být hrdinou. Pravda je, že z programů na pomoc nepřizpůsobivým si kde kdo udělal velký dotační byznys. Tak, jako si z našeho sociálního systému udělali byznys majitelé ubytoven a bytů. Tak jako nadace, kvůli které si celá zeměkoule polévá hlavy, podle zdrojů v médiích 2/3 peněz utratí na své provozní výdaje. Proto by mne nic takového nenapadlo, a žádné peníze bych jí nedala - to raději zaplatím jednomu dítěti ve škole u nás ve městě obědy, protože má matku samoživitelku, která to prostě nezvládá. 

Proto tvrdím spolu s Lianou Janáčkovou, že obce nejlépe ohlídají, na co se ty peníze vydají, a neziskovky prostě nemají patent na rozum. Jsou mezi nimi dobré, kterým velmi fandím, ale i ty druhé. Obdobně samozřejmě je to u obcí a měst. Pokud jde o Lianu Janáčkovou, vícekrát jsem s ní šla ulicemi Mariánských hor. Místní Romové ji s úctou a respektem zdravili. Vždy s nimi něco prohodila, často zavtipkovala. A na nich bylo vidět, že si jí prostě lidsky váží. Protože ví, co pro ně, co se sebou chtějí něco dělat, dělá. A že řekne nahlas, že s těmi druhými nemá význam ztrácet čas ani peníze? A po ostravsku: A proč by, kurde, neměla říct - pravdu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Zwyrtek Hamplová - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.