Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Miloš je prezident, protože ho Karel neporazil

10.11.2014 5:35

Kde kdo dnes buší do slovníku Miloše Zemana, a polemizují, zda měl být prezidentem. Zbytečná debata. Miloš vyhrál, protože ho Karel neporazil. Jak prosté. Nebo sprosté?

Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Miloš je prezident, protože ho Karel neporazil
Foto: archiv
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

Ale kdeže. Mirky Dušíny, kteří nikdy neřekli sprosté slovo, v Čechách nemusíme. Věděl to i Karel, který čas od času taky mluvil jako dlaždič, moc dobře si uvědomující, že tím posílí, ne ztratí. Kdybychom tedy chtěli být fér, museli bychom říct, že ve finále prezidentské volby proti sobě stály dvě osobnosti, normální chlapi („normální“ každý tak trochu hodně jinak), ovšem oba tak trochu dost sprosťáci, což ale Čechům primárně až tak nevadí. Jsme zkrátka liberální národ, kterým nevadí ani sprosté slovo, ani ordinérní dívka po boku Karla, ani slovo „kurva“ v ústech prezidenta. Jistě, ten projev byl prošpikován možná až příliš na to, že jej pronáší už zvolený prezident. Ale není větším morálním úletem téměř marxistické kádrování původu Václava (Havla) od druhého Václava (Klause), notabene po smrti listopadového vůdce, když ten už se nemůže ani bránit? A s jehož milenkou letuškou dělal svého času rozhovor v oficiálních novinách Ondřej Hejma? Je!!!

Žijeme zkrátka v zemi, kde je možné to, co není možné jinde. A ta věta se rozhodně netýká jen sprosté mluvy současné hlavy státu (v níž si navíc se svým konkurentem nemají co vyčítat), ani té holky (dáma to totiž nazvat nelze) po boku knížete, ani neomluvitelně ubohého výroku Václava Klause na adresu Václava Havla po jeho smrti… ale tak nějak všeho. A v tom všem, upřímně řečeno, mi to „kundování“ z úst Zemana vadí ze všeho nejméně. Spíše mne napadlo, zda v případě, že by volby vyhrál Karel, bylo nepsanou první dámou to „lehčí“ děvče. Nebo si myslíte, že kníže by se nás ptal, zda si ji může vpustit do hradní ložnice?

Zkrátka ti, kteří volili Karla, dnes našli důvod bušit do Miloše, ale trochu u toho zapadá jednak vše výše připomenuté, stejně jako to, že Miloš prostě Karla legitimně porazil.

A to, že stál proti němu právě Karel, přijatelný pro pražské kavárny, ale nikoliv pro mimopražský venkov, bylo rozhodnutí těch, kteří jej nominovali, a také těch, kteří mu vymysleli kampaň. Číro sice zabíralo v Praze, na venkově ale bylo trapné. Tam zabrala naopak „první dcera“ – která navíc setrvala, zatímco po boku knížete se namísto manželky náhle objevoval úplně jiný typ ženy. A zkuste se zeptat mimopražského venkova, zda v tomto směru má pro knížete pochopení. Nemá. Naopak zavládla obrovská úleva, že to není on, kdo dnes sedí na Hradě. Venkov totiž spíše rozchodí nějakou vyslovenou imaginární „prdel“ než velmi konkrétní děvu po boku člověka, který je pro něj navíc s tím čírem a nesrozumitelnou češtinou tak trochu z Marsu.

Karel zkrátka Miloše neporazil. Možná ho mohl porazit někdo jiný, ovšem pokud by někdo někoho takového našel a odhadl jeho reálné šance. Česko je prostě zatím stále více připravené na prezidenta po boku spíše s dcerou než jinou lepou děvou, s šedivými vlasy než přimalovaným čírem, a srozumitelnou českou mluvou. Jakkoli jadrnou.

A tím ten projev vůbec neomlouvám. Prezident by opravdu sprostě mluvit neměl. Jde mi pouze o korektní pohled na věc. Bez vášní. Nechcete Zemana? Pak zkrátka musíte najít někoho, kdo ho příště, bude-li opět kandidovat, porazí. Nikoliv sprosté, ale velmi prosté. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Zwyrtek Hamplová - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…